Kineska delegacija posjetila Lučku upravu Rijeka

Luka Rijeka, Foto: Božo Cicvarić

30. lipnja 2016., predstavnici Lučke uprave Rijeka, Grada Rijeke i Županijske gospodarske komore sastali su se s izaslanstvom kineskog grada Guangzhoua.

Radi se o prvom posjetu delegacije Guangzhoua u Rijeku i to na preporuku još jednog kineskog grada, Qingdaoa, prijatelja grada Rijeke. Prošle su godine Guangzhou i Qingdao potpisali Sporazum o strateškoj suradnji u svrhu zajedničkog poticaja u područjima suradnje s lukama, brodarima, novim industrijama i pametnim tehnologijama te u područjima gospodarstva, financija i turizma.

„Guangzhou – kineski ekonomski centar i drevni početak Puta Svile na obali Biserne rijeke“ – www.advance.hr

Delegaciju je predvodila izvršna direktorica distrikta Yuexiu, Su Pei. Yuexiu District dio je grada Guangzhou (cca. milijun stanovnika), koji je 2009. godine proglašen vodećim kineskim kulturnim centrom. Podsjetimo, Rijeka se također može pohvaliti sve većim kulturnim značajem jer je proglašena europskom prijestolnicom kulture 2020. godine, što je i službeno potvrđenje 26. lipnja 2016. godine.  Hrvatski predstavnici koji su prisustvovali na sastanku bili su zamjenik gradonačelnika Rijeke, Marko Filipović, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Rijeka, Goran Lajnert, rukovoditeljica marketinga Lučke uprave Rijeka, Snježana Papeš i predsjednik HGK – Županijske komore Rijeka, Vidoje Vujić.

Istaknuto je kako je Rijeka spremna na ozbiljnu poslovnu podršku svim kineskim namjerama ulaganja i eventualnog budućeg investiranja u luku Rijeka. Nakon sastanka održan je obilazak riječkog lučkog bazena brodom.

GRAD GUANGZHOU

Grad Guangzhou (7.607.200 stanovnika, s okolicom cca. 13 mil.) treći po veličini kineski grad nakon Pekinga i Šangaja, glavni je grad kineske provincije Guangdong koja se nalazi na poznatom kineskom zaljevu Biserna rijeka (Pearl river) u južnoj Kini. Jedan je od najvažnijih ekonomskih centara Kine.

Ggz

Guangzhou je dobro povezan s ostalim važnim kineskim gradovima Hong Kongom, Shenzhenom, Foshanom, Zhongshanom i Makaom, koji zajedno čine jedinstvenu metropolitansku regiju. Ova regija je gospodarski najdinamičniji dio Kine, s najbržim ekonomskim rastom. Zbog iznimno jake industrije odlikuje vrlo razvijenim lučkim djelatnostima.

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close