Biciklom od Beograda preko Sarajeva pa do Dubrovnika

Foto: Filip Radić

Predviđena trasa koja bi trebala povezivati Beograd, Sarajevo i Dubrovnik iznosi 670 km

Jedna lijepa vijest za sve ljubitelje bicikla kao prijevoznog sredstva stigla je  sa sastanka ministra komunikacije i prometa Bosne i Hercegovine i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije. Naime na sastanku koji se 7. srpnja održao u Sarajevu ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasim Ljajić spomenuo je projekat izgradnje biciklističke staze, u suradnji s Hrvatskom,  dužine 670 km koja bi povezivala Srbiju, BiH, te Hrvatsku što bi ujedno bio i prvi takav projekat u Europi. Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko s oduševljenjem je prihvatio tu ideju.

Foto: Filip Radić

Foto: Filip Radić

Značaj izgradnje biciklističke infrastrukture prepoznaje se svuda u svijetu čemu svjedoče izgradnje i obnove biciklističkih staza, te otvaranje “biciklističkih autocesta“. Isto tako, korištenju bicikla kao prijevoznog sredstav okreće se veliki broj ljudi zbog višestruke koristi-financijska isplativost, zdrav način života, te ekološka osvještenost. Za sigurno i nesmetano odvijanje biciklističkog prometa osnovni preduvjet je postojanje adekvatne biciklističke infrastrukture stoga su projekti izgradnje biciklističkih staza od izuzetnog značaja.

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close