Nadzor vozača motocikala, mopeda i bicikala na zagrebačkom području

Foto: Lea Šikić

Akcijom je predviđeno provođenje mjera kojima bi se povećala razina sigurnosti u prometu

Danas, 14. srpnja, Policijska uprava zagrebačka provest će Akciju Nadzor vozača motocikala, mopeda i bicikala. Akcijom je predviđeno provođenje mjera kojima bi se povećala razina sigurnosti u prometu, s ciljem sprječavanja najtežih prometnih prekršaja povezanih s vozačima motocikala, mopeda i bicikala.

Motocikli i mopedi

Što se tiče motocikala i mopeda, obratit će se pozornost na prekršaje nepropisne brzine, nekorištenje zaštitne kacige, isteka važenja prometne dozvole, neregistrirana vozila, upravljanje prije stjecanja prava, upravljanje bez kategorije, neisticanje ili nepropisno isticanje registarskih pločica (savijene pločice, pločice montirane ispod sjedala, blatobrana i drugo), tehničku neispravnost i ostalo. U akciji će se koristiti i uređaji za mjerenje razine buke.

Biciklistički promet

Obzirom na konstantno povećanje broja bicikala u prometu, kao i sve češće sudjelovanje biciklista u prometnim nesrećama, posebnu pozornost će se posvetiti  prekršajima koje čine vozači bicikala, a to su prekršaji vožnje po nogostupu, nekorištenje biciklističkih staza ili traka, kretanje u nedopuštenom smjeru, nekorištenja ispravnih i propisanih uređaja i opreme, nekorištenja svjetala u prometu tijekom noći ili u uvjetima smanjene vidljivosti i ostale zakonske odredbe.


Izvor: mup.hr

 

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close