Dubrovnik: Ako ste umorni, zaustavite se

Foto: dubrovackidnevnik.hr

Kako prenosi dubrovackidnevnik.hr dana 28. srpnja ove godine grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija postali su prvi u Republici Hrvatskoj koji se protiv “umornih vozača” i mogućih posljedica istoga bore prometnim znakovima. Naime, na pet lokacija na području Dubrovačko-neretvanske županije postavljene su prometne ploče s natpisom: Ako ste umorni, zaustavite se. Natpis je napisan na hrvatskom i enegleskom jeziku kako bi osim hrvatskih građana na umor mogao upozoriti i brojne turiste na tom području.

Na pet lokacija na području Dubrovačko-neretvanske županije postavljene su prometne ploče s natpisom: Ako ste umorni, zaustavite se.

Projekt “Ako ste umorni, zaustavite se” izradila je Udruga sigurnost u prometu u suradnji s Hrvatskim cestama d.o.o. i tvrkom Signalizacija d.o.o. s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća u kojima sudjeluju strani državljani na potezu Zaton Doli do mjesta Karasovići.

Hoće li postavljene tabele imati pozitivan učinak vrijeme će pokazati, a po završetku turističke sezone o rezultatima istog biti će dano izvješće iz Udruge.

Umorni vozači imaju sporije reflekse što dovodi do dužeg vremena reagiranja

Umor kod vozača znatno narušava sigurnost prometa, te često ima jednako štetan učinak kao i utjecaj alkohola. Umorni vozači imaju sporije reflekse što dovodi do dužeg vremena reagiranja, a samim time i do mogućih težih posljedica. Isto tako umorni vozači su često razdražljivi i nervozni, te skloni jačem pritisku po papučici gasa. Postoji i opasnost od drijemanja prilikom upravljanja vozilom ukoliko je vozač jako umoran. Često je dovoljno i kratkotrajno zasutavljanje, šetnja svježim zrakom i konzumiranje (bezalkoholne) tekućine kako bi vozač mogao nastaviti dalje.

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close