Konferencija o integriranim pomorskim informacijskim uslugama za sigurniji i čišći Jadran

Izvor: Filip Slavujević

Konferencija o integriranim pomorskim informacijskim uslugama za sigurniji i čišći Jadran održati će se u organizaciji resornoga Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) 23. i 24. kolovoza u Rijeci.

Program će se odvijati na dvije lokacije, prvoga dana, 23. kolovoza u sklopu službenoga početka Konferencije održati će se uvodno predavanje i prezentacija rada VTS službe u prostoru VTS Hrvatska, Senjsko pristanište 3, dok će se drugoga dana, 24. kolovoza Program nastaviti na riječkom Pomorskom fakultetu, Studentska 2., također u Rijeci.

Na dvodnevnoj Konferenciji biti će predstavljen europski i hrvatski koncept integrirane pomorske situacijske slike za sigurniji i čišći Jadran

Pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, kap. Goran Šarin, koji je ujedno izaslanik resornoga ministra Olega Butkovića službeno će otvoriti Konferenciju prvoga dana koji je predviđen i kao ‘Dan otvorenih vrata Nacionalne središnjice za nadzor i upravljanje pomorskim prometom VTS Hrvatska‘, dok će drugi dan biti organizirana tematska konferencija na Pomorskom fakultetu u Rijeci, na kojoj je u uvodnom dijelu predviđeno izlaganje pomoćnika ministra kap. Gorana Šarina i ravnatelja Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA), Markku Myllya.

Na dvodnevnoj Konferenciji biti će predstavljen europski i hrvatski koncept integrirane pomorske situacijske slike za sigurniji i čišći Jadran za potrebe djelovanja svih službi s nadležnostima na moru i unaprjeđenje sigurnosti plovidbe, sigurnosne zaštite i ranog otkrivanja sigurnosnih rizika, onečišćenja i onečišćivača mora, što predstavlja doprinos u prijedlozima i rješenjima kvalitetnijeg povezivanja postojećih sustava pomorskog nadzora i postizanja njihove interoperabilnosti s ciljem povećanja učinkovitosti, kvalitete i sposobnosti reagiranja i usklađenosti kod operativnog djelovanja i izvanrednih događaja na moru.

Konferencijom će biti obuhvaćeni i prijedlozi poslovnog procesa PCS sustava kao podrška funkcionalnosti jedinstvenom pomorskom sučelju za formalnosti u pomorskom prometu.

Službena komunikacija na Konferenciji održavti će se na engleskom jeziku.

Program konferencije možete pogledati ovdje.

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close