Krešimir Dvorski iz Nextbikea otkrio nam je planove za budućnost

Izvor: Nextbike

Nextbike iz godine u godinu sve više napreduje čemu svjedoči veliki broj korisnika, te činjenica da je Nextbike sustav ove godine proširen na još šest gradova. Uz to, nedavno je Zagreb dobio još dvije nove nextbike stanice.

Važno je istaknuti da ta tvrtka planira zapošljavati nove kvalitetne ljude u svim gradovima i općinama u kojima se pokrenu nextbike projekti.

Razgovarali smo s Krešimirom Dvorskim, jednim od osnivača Nextbike Croatia. Saznali smo odgovore na pitanja koje si potencijalni korisnici često postavljaju. Uz brojna priznanja kojima se mogu pohvaliti važno je istaknuti da ta tvrtka planira zapošljavati nove kvalitetne ljude u svim gradovima i općinama u kojima se pokrenu nextbike projekti.

1. Za početak recite nam nešto o Nextbikeu.

Nextbike sustav javnih bicikala omogućuje korisnicima najam bicikala u 10 gradova i općina u Hrvatskoj i više od 100 gradova u svijetu.

2. Je li kompatibilan s inozemstvom? Vrijedi li članstvo u inozemstvu?

Naravno. Svi korisnici koji se registriraju za samo 79 kuna godišnje članarine sustave javnih bicikala mogu koristiti u 10 gradova i općina u Hrvatskoj i više od 100 gradova u svijetu!

3. U kojim se sve hrvatskim gradovima nalazi?

Sustav uspješno funkcionira u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Karlovcu, Gospiću, Brinju, Zadru, Šibeniku, Makarskoj pa čak i na otoku Lastovu. Od 25.7. ove godine sustav je pokrenut i u Ivanić-Gradu. Prvi nextbike sustav u regiji pokrenut u Sarajevu gdje je u samo dva mjeseca stvoren pravi „biciklistički pokret“ jer je registrirano više od 2000 nextbike korisnika.

Foto: Lea Šikić

Foto: Lea Šikić

4. Jeste li imali kakvih neugodnih iskustava u smislu oštećivanja i otuđivanja bicikala?

Zbog sofisticiranog sustava praćenja bicikala, nemamo problema s krađama bicikala, imali smo samo neka manja oštećenja, ali ništa strašno.

5. Imate li popust ili kakve posebne pogodnosti za studente, nezaposlene…?

Na našem novom landing pageu www.sjedniivozi.com.hr ima opcija STUDENT, BUSINESS I TOURIST BIKE, svaka nudi posebne pogodnosti za svaku skupinu korisnika, a studenti su nam jedni od najvjernijih.

6. Koliko korisnika brojite?

15.000 registriranih korisnika

Izvor: Nextbike

Izvor: Nextbike

7. Otežava li vam širenje na druge gradove nedostatak biciklističke infrastrukture? Je li postojanje iste uvjete za dolazak u taj grad?

Ponekad je to otegotna okolnost u pregovorima, no sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, biciklisti u slučaju nepostojanja staze kretati se moraju desnom stranom kolnika tako da je to barem zakonski regulirano ako već negdje ne postoji biciklistička infrastrktura. Ona ionako nije u našoj nadležnosti, međutim mi na sve načine podržavamo i aktivno promoviramo unapređenje iste.

8. Organizirate Školu bicikliranja 18+. Možete li nam reći nešto više o tome?

Školu bicikliranja 18+ organiziramo zajedno s udrugom Sigurnost u prometu. Namijenjena je odraslim osobama s ciljem povećanja sigurnosti biciklista u prometu. Sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela. Edukacija obuhvaća učenje prometnih propisa, osnove pružanja prve medicinske pomoći, prednosti i mogućnosti korištenja sustava javnih bicikala u svakodnevnom životu i trening sigurne vožnje. Škola je besplatna.

Pročitaj još članaka vezanih za biciklistički promet

9. Kakav je način naplate za korisnike najma bicikala?

Nextbike korisnički račun aktivira se uplatom od 79 kuna. Taj iznos ostaje na vašem korisničkom računu kao „kredit“ za unajmljivanje bicikala pri čemu je prvih 30 minuta besplatno svaki dan, a ukoliko dnevno prelazite tih 30 minuta, svaki sljedeći sat račun se umanjuje za 8 kuna po satu. Plaćanje je moguće putem bilo koje kreditne kartice, Visa Electron debitne kartice, internet bankarstva, općom uplatnicom ili sms-om.

Izvor: Nextbike

Izvor: Nextbike

10. Kakve bicikle imate na raspolaganju?

Imamo klasične gradske bicikle s 3 ili 8 brzina, električne bicikle najnovije generacije, tandem i dječje bicikle, a odnedavno smo uveli i MTB u ponudu.

11. Je li korištenje moguće tijekom cijele godine ili imate nekakvu pauzu? Npr. Tijekom zime?

U većini gradova sustav radi 365 dana u godini, osim u slučaju snijega i velike hladnoće kada radi sigurnosti korisnika sustav gasimo.

12. I za kraj, možete li nam reći kakvi su vaši planovi za budućnost?

Planovi su nam širanje u Hrvatskoj i regiji, uvođenje novih komplementarnih usluga i unapređenje usluge za krajnje korisnike u svim segmentima. Primamo jako puno upita i sugestija i aktivno slušamo i pratimo želje i potrebe korisnika u skladu s mogućnostima i opsegom posla.

Ukoliko želite saznati još nešto više o Nextbike Croatia posjetite njihovu web stranicu, te službenu facebook stranicu.

Hvala Krešimiru Dvorskom na izdvojenom vremenu za odgovore na naša pitanja, te im želimo uspješnu suradnju u svim dijelovima Lijepe Naše, ali i cijele regije.

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close