Slovenija-Integrirani javni prijevoz

Foto: Filip Radić

Iz susjedne Slovenije stiže nam jedna dobra vijest u vezi održive mobilnosti. Naime, od 1.9. ove godine na području Slovenije moći će se koristiti kombinacija grana  javnog prijevoza na temelju jedinstvene putne karte. Prednosti integriranog prijevoza prvi će moći iskusti đaci i studenti. Sukladno tome i početku školske i akademske godine, za đake jedinstvene prijevozne karte počinju važiti od 1.9., a za studente od 1.10. ove godine.

Javni prijevoz postaje privlačniji i jednostavniji korisnicima, te postaje konkurentniji osobnom automobilu

Prema tome, u prvoj fazi ovog projekta biti će uvedena jedinstvena subvencionirana karta za učenike, studente , te sudionike obrazovanja odraslih iz razloga što su to najbrojniji korisnici javnog prijevoza. Ukoliko projekt pokaže dobre rezultate, kasnije će tu mogućnost imati i ostale skupine putnika.

Jedinstvena prijevozna karta biti će u obliku čip kartice a moći će se koristiti za različite oblike javnog prijevoza, te gradskog i međugradskog prijevoza. Navedenu karticu putnici mogu kupiti na prodajnom mjestu prijevoznika, te ju prilikom početka uporabe moraju validirati na validacijskom uređaju u autobusu ili vlaku. U tom projektu uvođenja integriranog javnog putničkog prometa (ijpp.si) sudjeluje 35 javnih prijevoznika u Sloveniji koji omogućuju međugradski linijski autobusni i željeznički prijevoz, te gradski prijevoz putnika u Ljubljani i Mariboru.

Integriranim javnim prijevozom zapravo se putnicima daje više slobode da sami kreiraju način putovanja, a da cijena ostaje ista neovisno o korištenju različitih sredstava javnog prijevoza. Samim time javni prijevoz postaje privlačniji i jednostavniji korisnicima, te postaje konkurentniji osobnom automobilu.


Izvor: Slovenske železnice

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close