Virtualna stvarnost olakšava proizvodnju vozila u Bombardieru

Izvor: www.bombardier.com

Tvrtka Bombardier odlučila se proizvodnju aviona i vlakova pomoću tehnologije virtualne stvarnosti dovesti na novu razinu. Virtualne naočale koje tvrtka koristi uvelike su promijenile odnosno poboljšale kontrolu kvalitete njihovih proizvoda.

„Možemo vizualizirati rezultate simulacija deformiranja materijala uslijed zračnih, toplinskih i hladnih struja, ali i prostorne potrebe za putnike.“ – Helmut Dietz, voditelj za digitalnu proizvodnju, Bombardier Transportation

Tehnologija funkcionira tako da se prikupljeni podaci prenose iz CATIA V5 dizajn sustava preko sustava za upravljanje životnim vijekom proizvoda u IC.IDO prikaz virtualne stvarnosti za čije rješenje je zaslužna tvrtka ESI Group. ESI je vodeći inovator softvera i usluga virtualnog prototipiranja. U kombinaciji s naočalama, virtualne ruke omogućuju dodirivanje virtualnih i realnih dijelova vozila u „miješanoj“ stvarnosti.

Radi lakšeg razumijevanja pogledajte ovaj zanimljivi video:

Tehnologija virtualne stvarnosti pomaže brže detektirati pogreške unutar razvojnih faza proizvodnje vlakova, aviona i sličnih vozila te smanjuje potrebu za mijenjanjem fizičkih proizvoda i izradu prototipova. Tehnologija također pomaže kolegama iz odjela za razvoj i odjela za proizvodnju, ali i ostalim upravnim razinama donositi brže i kvalitetnije odluke zahvaljujući zajedničkim virtualnim pregledima vozila u realnom vremenu sa različitih lokacija.

Što se tiče tvrtke Bombardier, radi se o vodećoj kompaniji za proizvodnju aviona i vlakova sa sjedištem u Montréalu, Kanada. Tvrtka broji 70,900 zaposlenika diljem svijeta.

U Bombardieru se nadaju kako će im tehnologija virtualne stvarnosti ubrzati razvoj proizvoda i lansiranje svojih vozila na tržište. Želja je Helmuta Dietza, voditelja za digitalnu proizvodnju, postaviti ovu tehnologiju na globalnim razinama kompanije i tako uštedjeti 70% na prototipovima.

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close