Vrijeme je za zimske gume

Foto: Lea Šikić

Dolazak hladnijih dana vozače podsjeća da je potrebno pripremiti i svoje vozilo za zimske uvjete. Prema  Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj zimska oprema obvezna je na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 15.11. tekuće godine pa sve do 15.4. iduće godine. Prema spomenutoj Odluci obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,50 tona, sukladno posebnom propisu, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Novčane kazne

Prema važećem Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (čl.193.) zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica, te se za vrijeme njih zabranjuje promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Isto tako za kršenje spomenute odredbe kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Isto tako, novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno tim odredbama.

Kartu zimskih dionica javnih cesta u Republici Hrvatskoj na kojima je obvezna uporaba zimske opreme u razdoblju od 15.11. tekuće godine do 15.04. iduće godine pogledajte OVDJE.

Za kraj, spomenute odredbe odnose se na Republiku Hrvatsku, te se razlikuju ovisno o pojedinoj državi, stoga prije putovanja u neku stranu državu poželjno je unaprijed se informirati općenito o uvjetima na cesti, ali i o tome što zakon propisuje vezano za zimsku opremu, te u kojem vremenskom razdoblju je ona obavezna.

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close