Hrvatska druga u svijetu po ransomware napadima

izvor: blog.kaspersky.comizvor: blog.kaspersky.com

Prema istraživanju koje je provela tvrtka za cyber sigurnost, Kapersky Lab, Hrvatska je druga u svijetu po ransomware napadima sa čak 3.71 % korisnika koji su barem jednom doživjeli napad cryptor vrstama malvera. Ransomware je vrsta malicioznog računalnog kôda koji ograničava pristup zaraženom računalu ili šifrira korisničke podatke. Kako bi se ograničenje uklonilo, kriminalci koji upravljaju ransomwareom traže od korisnika da plati otkupninu kako bi dobio ključ za dešifriranje podataka. Od korisnika se najčešće traži plaćanje u virtualnoj valuti Bitcoin, kako bi stručnjaci za sigurnost napadačima što teže ušli u trag. Ovisno o tipu ransomwarea, pogođenom korisniku se nakon pokretanja malicioznog koda na zaslonu računala pojavljuje poruka o plaćanju otkupnine, često uz prijetnje da će podaci djelomično ili potpuno biti uništeni, da će se objaviti na Internetu ili da će se usporiti operativni sustav.

Prema istraživanju Kapersky Laba, Hrvatska je druga u svijetu po ransomware napadima sa čak 3.71 % korisnika koji su barem jednom doživjeli ransomware napad

Brojke koje prikazuju porast cyber napada vrlo su zabrinjavajuće. Crypto Ransomware i dalje je jedna od najopasnijih prijetnji na Internetu, bez obzira na to da li su pogođeni privatni ili poslovni korisnici. Ako je korisniku vrijednost podataka velika, zanimljivija su meta napadačima jer je veća vjerojatnost da će otkupninu stvarno i platiti. Samo u trećem kvartalu 2016. godine, prema Kaspersky Labu,  ransomwareom je pogođeno 821 865 korisnika, što je čak 2.6 puta više u odnosu na drugi kvartal ove godine. To je treći uzastopni kvartal da se broj napada drastično povećava.

Izvor: Malwarebytes Labs

Izvor: Malwarebytes Labs

Stručnjaci za sigurnost korisnicima savjetuju da redovito izrađuju sigurnosne kopije, skeniraju računala na malvere, redovito instaliraju sigurnosne zakrpe, budu oprezni kod otvaranja sumnjivih poruka elektroničke pošte, ne rade na računalu s root privilegijama te da koriste profesionalne antivirusne alate. Ako ipak dođe do šifriranja podataka ransomwareom, uređaj je potrebno isključiti iz mreže  i sačuvati disk dok se ne razvije alat za dešifriranje (ako ga još nema).

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close