Hyperloop One između Dubaia i Abu Dhabia

www.hyperloop-one.com

Tvrtka Hyperloop One i Ujedinjeni Arapski Emirati su nadomak izgradnje prvog hyperloop sustava.

Osmog studenog Hyperloop One najavio je izgradnju prvog komercijalnog hyperloop sustava od Dubai-a do Abu Dhabi-a. Ovo putovanje dugačko je 159,4 kilometra i inače traje oko dva i pol sata automobilom, ali Hyperloop One obećava da će hyperloop-om trebati samo 12 minuta.

Hyperloop One sklopio je partnerstvo sa Roads and Transport Authority-em (RTA) Dubai-a kako bi procijenili izvedivost izgradnje ovog sustava u velikom Dubai-u i državi Ujedinjenih Arapskih Emirata te je uslijedila najava sljedeće faze razvitka kompanije. Radi se o testiranju prvog prototipa svojeg sustava u pustinji Nevade početkom sljedeće godine.

To je također i dio sljedeće faze napretka kompanije u Dubai-u. U kolovozu, suosnivač Hyperloopa One-a, Shervin Pishevar dao je natuknuti da će prvi hyperloop biti izgrađen preko bare te je kompanija u listopadu objavila da je dobavila sredstva od DP World Group of Dubai-a u iznosu od 50 milijuna dolara. Izgleda da će treći najveći operater luka u svijetu, izgraditi hyperloop sustav kako bi prevozio teret kroz zemlju i svijet.

Povrh svih vijesti, Hyperloop One objavio je originalni konceptualni dizajn za portale (stanice) i samovozeće vagone, to jest kapsule koje su oblika kocke, a koje će prevoziti putnike iz Dubai-a do Abu Dhabi-a u Hyperloop One autonomnom transportnom sustavu.

www.hyperloop-one.com

www.hyperloop-one.com

Nakon što ste obavili rezervaciju na svojem pametnom telefonu, autonomno vozilo, kapsula oblika kocke, će se pojaviti na vašoj lokaciji kako bi vas odvezla do hyperloop stanice. Kapsule će voziti kroz grad “uz bok” uobičajenim automobilima.

Na stanicama, kapsula se smjesti u transporter sa ostalim kapsulama koje prevoze još putnika ili po mogućnosti teret. Zatim u transporteru ulaze u vakuumiranu cijev gdje putuju stotinama kilometara na sat, postižući maksimalnu brzinu od 1.100 km/h, do svojeg odredišta.

Kombinacija transporta na zahtjev i autonomnog transporta sa brzinom većom od brzine zrakoplova između gradova je znak da će Hyperloop One nastaviti povećavati očekivanja u svojem pohodu na poboljšavanja globalnog teretnog i putničkog prometa. No, ova fascinantna vizija svijeta nije jeftina. Dokumenti koji su procurili iz kompanije objavljeni od strane Forbes-a prikazuju cijenu izgradnje koja znatno premašuje viziju originalnog arhitekta, milijardera Elona Muska. Ruta između Dubaia i Abu Dhabia koštala bi 4.8 milijardi dolara, ili 52 milijuna dolara po milji. Muskov originalan koncept iz 2013. iznosio je 11.5 milijuna dolara po milji.

Hyperloop One će raditi s tvrtkom McKinsey & Co. na arhitekturi te sa inženjerskom firmom BIG – Bjarke Ingels Group kako bi procijenili izgradnju putničkog sustava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U videu pogledajte kako je Hyperloop One sve to zamislio:

O autoru

Sebastijan Hleb
Student Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, inicijator inicijative Avantoura te novinar studentskog internet portala prom.com.hr. Područja interesa; cestovni i gradski promet, biciklistički promet te prometno planiranje i projektiranje.
Close