Novost u zračnom prijevozu: šumska biomasa kao pogon za zrakoplove!

Izvor: blog.alaskaair.com

Zračna kompanija Alaska Airlines pružila je u studenom 2016. uslugu komercijalnog leta drugačiju od uobičajenih. Ovog puta njihovi zrakoplovi su prevozili putnike pogonjeni održivim alternativnim gorivom – šumskom biomasom. Radi se o prvom komercijalnom letu na takav način; pogonom na gorivo iz drveća (ostataka) šuma.

Kako piše na stranicama Alaska Airlines-a, let je održan 14. studenog 2016. na relaciji između Seattle-a (Tacoma International Airport) i Washington DC-a (Reagan National Airport) i trajao je pet sati.

Pojam šumska biomasa podrazumijeva granje, panjeve i ostale različite dijelove šumskog drveća sakupljene iz ostataka siječe ili procesa prorijeđivanja šuma na privatnim vlasništvima. Uobičajena praksa je da se ostaci sječe spaljuju, no korištenjem istih u svrhu prerade u biogorivo osim ekološkog leta (manjih emisija plinova tijekom prijevoza), smanjuje se razina zagađenosti našeg zraka koji udišemo svakodnevno – zbog eliminacije procesa spaljivanja.

Izvor: blog.alaskaair.com

Izvor: blog.alaskaair.com

Korištena šumska biomasa iz predijela je Pacific Northwest u SAD-u. Biogorivo je certificirano i proizvod je udruge Northwest Advanced Renewables Alliance (NARA), peterogodišnje inicijative koja broji 32 člana, organizacija iz akademije, sektora avijacije, privatnih industrija i vlade. Svrha udruge je demonstrirati održivost proizvodnje alternativnih zrakoplovnih goriva iz šumskih ostataka.

Više o samom procesu prerade u gorivo pročitajte ovdje.

Let Alaska Airlines-a emitirao je otprilike 70% manje CO2 od konvencinalnog leta na naftu. Nota bene, razina smanjenja emisija štetnih plinova uslijed korištenja biogoriva ovisi o vrsti korištene sirovine.

Iz Alaska Airlines-a najavljuju još sličnih projekata. U lipnju sljedeće godine planiraju dva leta s pogonom na mješavinu biogoriva proizvedenog od nejestivog kukuruza.

Više pročitajte na blog.alaskaair.com.

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close