Hakiran sustav lake gradske željeznice

LRV on the Thrid St Line | December 1, 2010

Djelatnici lake gradske željeznice u San Franciscu ovih dana su doživjeli veliko negativno iznenađenje kada su otkrili da im je računalni sustav hakiran. Korisnici Municipal lake gradske željeznice također su bili iznenađeni, ali oni možda malo pozitivnije jer ih je na automatima za plaćanje dočekala poruka: “Ne radi” i “Metro besplatan”.

Djelatnicima MUNI željeznice se na ekranima njihovih računala prikazala poruka:  “You Hacked, ALL Data Encrypted. Contact For Key(cryptom27@yandex.com)ID:681 ,Enter.”, ili u prijevodu hakirani ste, kontaktirajte nas kako bismo vam dali ključ za dešifriranje podataka. Predstavnici MUNI-a isprva nisu htjeli dati izjavu za javnost, ali su se zato hakeri oglasili putem e-maila. Navode da im cilj nije medijska pozornost i da njihov softver radi potpuno automatizirano te da nemaju ciljane napade ni na koga. U rujnu ove godine stručnjaci za sigurnost iz tvrtke Morphus Labs razotkrili su zlonamjernu hakersku skupinu pod nazivom Mamba, a koja je za napade koristila iste metode kao i kod ovog napada na MUNI.

Predstavnici MUNI-a ipak su se oglasili u vezi ovog napada i potvrdili su napad ransomware malverom na njihov sustav. Tvrde da ovaj napad nije imao utjecaj na uslugu prijevoza, njihov sigurnosni sustav niti na osobne informacije njihovih korisnika. Kako je istraga jos uvijek u tijeku, nisu htjeli iznositi detaljne informacije.


Preneseno sa: theverge.com

Izvor fotografije: sfmta.com

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close