Savjeti za vožnju tijekom poledice na cesti

Foto: Lea Šikić

Tijekom zimskih mjeseci uz maglu i otežanu vidljivost, vozačima problem stvaraju i snijeg i poledica na cesti. Poledica se javlja pri temperaturama ispod 0°C (voda prelazi u led) u slučaju mokre ceste. Čest slučaj je i tzv. ledena kiša, odnosno kiša koja se ledi prilikom pada na tlo. Vožnja u takvim uvjetima veoma je opasna te od vozača zahtjeva pravovremene reakcije, prilagođavanje brzine navedenim uvjetima i neophodne zimske gume. Prilikom poledice sigurnost vožnje dodatno se povećava držanjem sigurnosnog razmaka obzirom da se prilikom takvih uvjeta put kočenja značajno produljuje, a dolazi i do proklizavanja kotača. Ista pravila vrijede i u slučaju snježnih uvjeta. Uz to, ukoliko cesta nije očišćena od snijega potrebni su i lanci za snijeg. Više o obveznoj zimskoj opremi u Republici Hrvatskoj pročitajte OVDJE.

U slučaju ekstremnih uvjeta, crvenog meteo alarma ili bilo kakvih drugih upozorenja od nadležnih služba da vozači ne kreću na put najbolje je odgoditi putovanje jer u takvim uvjetima nije moguće iskustvom ili zimskom opremom nadvladati vremenske neprilike.

 

U nastavku se nalazi pet savjeta kojih se treba pridržavati prilikom “ledene” ili “snježne” ceste:

    1.  Smanjenjite brzinu vožnje kako biste zadržali kontrolu
    2. Izbjegavajte nagli i jak pritisak na kočnicu automobila- bolje je prebaciti u manju brzinu i “kočiti motorom”
    3. Ukoliko vam (najčešće u zavoju) dolazi do proklizavanja stražnjih kotača i stražnji dio automobila se zanosi i gubi kontrolu, proklizavanje je moguće “ispraviti” okretanjem kotača u istom tom smjeru
    4. Izbjegavajte vožnju po brdima u takvim uvjetima
    5. U slučaju bilo kakvog incidenta u prometu umjesto zaustavljanja nazovite112

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close