Znate li postaviti lance za snijeg?

Foto: Lea Šikić

U autoškolama se lanci za snijeg često potpuno zanemaruju

Lanci za snijeg dio su obvezne zimske opreme u većini zemalja. Nažalost, bez obzira na to veliki broj mladih vozača (dijelom i starijih) u svom automobilu tijekom zimskih mjeseci nemaju lance. Neki od razloga su neznanje, te mišljenje da je to samo bacanje novaca. Isto tako, postoji i skupina vozača koji imaju lance, al ih neznaju postaviti, te im u slučaju snijega ne mogu koristiti. U autoškolama se često oni potpuno zanemaruju, te se novi vozači prilikom polaska autoškole s njima uopće ne nauče koristiti.

Ugrožavanje sigurnosti

Svake godine na cestama ponavlja se isti scenarij prilikom snježnog vremena. Ove zime snijeg je u više navrata zabijelio ceste i stvarao neprilike u prometu. Nažalost uz poledicu i neočišćenu cestu (ukoliko snijeg kontinuirano pada) neprilike stvaraju i sami vozači. Svi koji smo se u vrijeme kad je padao snijeg našli na autocesti Rijeka- Zagreb (A6) svjedočili smo nemalom broju vozača koji su se zaustavljali na neprimjerenim mjestima, npr. u tunelu, svoje zaustavljanje signalizirali sa uključena sva četiri pokazivača smjera, te postavljali lance za snijeg. Iako vozači pribjegavaju toj metodi da lance za snijeg postavljaju u tunelu zbog praktičnih razloga ( da ne pada snijeg po njima) posljedice mogu biti tragične. Naime, bez obzira na uvjete veliki broj vozača obzirom da se radi o autocesti i dalje vozi preko 100km/h što znači da u slučaju naleta na zaustavljeno vozilo koje nije pravovremeno uočeno, vozač neće uspjeti zaustaviti svoje vozilo. Prilikom toga postoji i velika opasnost od lančanog sudara. Isto tako zaustavni put se dodatno produžava zbog mokrog i/ili zaleđenog kolnika.

Nažalost uz poledicu i neočišćenu cestu (ukoliko snijeg kontinuirano pada) neprilike stvaraju i sami vozači

Imam lance, ali kako ih postaviti?

Važno je napomenuti kako je lance potrebno naučiti postavljati prije nego se zateknete u prilici da su vam potrebni. Upute za postavljanje istih najčešće se u papirantom obliku dobivaju i prilikom kupnje lanaca. U nastavku pogledajte kratki video u kojem je prikazano kako postaviti lance.

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close