Pogledajte što Teslin autopilot “vidi” za vrijeme vožnje

Izvor: www.vimeo.com

Vodeći proizvođač električnih vozila, Tesla, prikazao je u kratkom videu kako radi i što “vidi” autopilot Modela S za vrijeme autonomne vožnje. Takva vožnja je budućnost prometa te svakodnevna testiranja ovakvih vozila povećavaju sigurnost samih sustava, ali i prometa općenito.

U videu se može vidjeti osoba na mjestu vozača koja ne dodiruje upravljačke sustave vozila te je u vozilu samo zbog sigurnosti. Automobil vozi potpuno samostalno uz pomoć brojnih senzora, kamera i pomoćnih sustava te bi vozač vjerojatno u ponekim trenucima primio volan kako bi izbjegao moguću opasnu situaciju iz naše perspektive, ali vožnja se nastavila dalje bez posljedica. Upravo u tom djelu je jedan od potencijalnih problema autonomnih vozila. Ona ne mogu u svakoj situaciji oponašati vozača i raditi ono što bi vozač u tom trenutku napravio. Ljudi se zbog svoje osobnosti teško mogu priviknuti da nemaju kontrolu nad situacijom te da u prometu nemaju nikakve veze s vozilom, odnosno, da ih vozilo samo vozi. Ako pogledamo statistički, vozač je kriv za 90% nesreća u prometu, te bi se prelaskom na ovakva vozila broj prometnih nesreća mogao drastično smanjiti, a to je kompromis na koji bi svatko s vremenom pristao.

U videu se može vidjeti kako vozilo dobiva informacije iz okoline, te kako pomoću kamera i senzora određuje gdje će i kako voziti. Isto tako možemo primijetiti da je vrlo važno imati ispravnu i održavanu prometnu signalizaciju, kako na kolniku tako i prometne znakove, pošto se vozilo prema njima djelomično orijentira. Čini se da autonomna vožnja više nije tako daleka budućnost. Video možete pogledati ovdje:


Izvor: interestingengineering.com

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close