Zagrebački biciklisti i zimi bicikliraju, braneći svjetsko prvo mjesto!

Foto: winterbiketoworkday.orgFoto: winterbiketoworkday.org

Zagreb je prvi u svijetu! Unatoč lošim uvjetima za bicikliste u Zagrebu, vidljivi su konkretni podaci koji upućuju da Zagreb itekako ima potencijal “biciklističkog” grada, te kao takav zahtjeva znatno povećanje fokusa na razvoj biciklističkog prometa. Sindikat biciklista upućuje nas na globalnu inicijativu vožnje biciklom, a obavijest prenosimo u cijelosti.

Prikaz dosadašnjeg broja prijava za 2016. godinu po gradovima, Zagreb drži uvjerljivo prvo mjesto, a brački Sutivan zavidno 25. mjesto. Bravo za Sutivan! (preuzeto sa stranice winterbiketoworkday.org/)Foto: winterbiketoworkday.org

Prikaz dosadašnjeg broja prijava za 2016. godinu po gradovima, Zagreb drži uvjerljivo prvo mjesto, a brački Sutivan zavidno 25. mjesto. Foto: winterbiketoworkday.org

“Inicijativa Winter bike to work day pokrenuta u Kanadi slavi ove godine peti rođendan, a Zagreb predano sudjeluje i pobjeđuje, već treću godinu za redom!

Foto: Udruga “Sindikat biciklista”

   U petak, 10. veljače, na međunarodni Dan zimske vožnje biciklom na posao, stanovnici gradova diljem svijeta se “obvezuju” voziti biciklom na posao barem taj dan, bez obzira na vremenske prilike. Zagreb je 2015. i 2016. godine odnio pobjedu zahvaljujući najvećem broju prijava i značajnoj gužvi biciklista na ulicama, unatoč hladnoći, a ove je godine ponovno na vodećem mjestu!

Novost u ovogodišnjem natjecanju je posebno rangiranje sudjelovanja fakulteta, a Zagreb ni u tome ne zaostaje. Naime, među 25 najboljih nalazi se čak 5 fakulteta zagrebačkog sveučilišta što dokazuje da je bicikl kao prijevozno sredstvo sve popularniji. No, prijaviti se mogu svi građani, organizacije, fakulteti i škole u Hrvatskoj.

Foto: Udruga “Sindikat biciklista”

“Građani se mogu prijaviti na web stranici www.winterbiketoworkday.org ispunjavanjem kratke ankete i “obvezati” se da će barem u petak 10. veljače na posao, fakultet ili u školu ići biciklom”, rekao je Goran Lampelj iz Sindikata biciklista. Sindikat biciklista za taj dan najavljuje male poticajne akcije i poziva što veći broj građana na uključivanje. “U petak u jutarnjim satima na gradskim ulicama ćemo nagraditi hrabre zimske bicikliste Bio&bio poklonima i zahvaliti što voze i u zimskim uvjetima”, najavio je Lampelj, a akciju podržava i sustav javnih bicikala Nextbike.


Izvor: sindikatbiciklista.hr

O autoru

Alen Pavlić Ravšer
Student diplomskog studija inteligentnih transportnih sustava na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područja zanimanja: ITS, V2X komunikacija, kooperativni sustavi, ekološki održiva mobilnost, eMobilnost, upravljanje u incidentnim situacijama.
Close