Predstavljen novi projekt udruge „Moj otok”

Foto: http://mojotok.info/Foto: http://mojotok.info/

Zajednica otoka Krka sve ozbiljnije razmatra ideju održive mobilnosti uvođenjem električnih bicikala na otoke i u turistička mjesta. Glavni protagonisti ideje o održivoj mobilnosti su članovi inicijative „Moj otok“ koja kroz podršku cijele zajednice otoka ustrajno radi na ostvarivanju iste.

Korištenjem električnih bicikala pokušava se kroz nekoliko projekata položiti temelj razvitka održive mobilnosti u cilju ne samo ekoloških pogodnosti već i turističke ponude i cjelokupne slike Hrvatske kao ekološki osvještene europske i svjetske turističke destinacije.

Foto: http://mojotok.info/

Foto: http://mojotok.info/

Kroz tematiku e-mobilnosti cilj je postići simbiozu prirode i turizma odnosno kroz ekološki prihvatljivu mobilnost sačuvati dragulj našeg turizma prirodu. U isti mah smanjiti podsjetnik vreve grada i drugih konglomeracijskih odredišta koja se ogledaju u buci i stresnom djelovanju prometa.

Pored svega projektima vožnje električnih bicikala pokušava se stimulirati starije posjetitelje otoka da se odvaže na dulje biciklističke rute koje odavno premašuju njihove fizičke mogućnosti, a za koje uz korištenje e-bicikala nisu zakinuti.

U suradnji sa lokalnim vodoopskrbnim i komunalnim poduzećem koji ujedno podržavaju inicijativu „Moj otok“ nabavljeno je 11 vozila uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koja se koriste na širem teritoriju općina i gradova otoka. Treba spomenuti da je ujedno nabavljeno i implementirano 11 punionica za električna vozila prvenstveno u turističke svrhe ali naravno sa sve većim interesom domaćeg stanovništva koji uz ovakve inicijative i potporu kako lokalne samouprave tako i državnih institucija može očekivati strelovit uzlet u korištenju održivog prometa.

Otok Krk pridonosi trećini turističkih dolazaka Kvarnera i stoga je logična realizacija projekata koji će korištenjem električne mobilnosti uvelike pridonijeti smanjenju onečišćenja kojeg stvara promet pogotovo u turističkoj sezoni.

Električna mobilnost polako postaje strategija otoka Krka i Kvarnera kao brenda koji će pogodovati ponajviše lokalnom stanovništvu, a potom i reklami Hrvatske kao turističke destinacije.

Interes i podrška lokalne samouprave i stanovništva nisu bez razloga. Krk je ujedno istaknut i po pitanju ekološkog zbrinjavanja otpada što ga postavlja među najuspješnije u Hrvatskoj.

Close