c2c nudi plaćanje prijevoza narukvicom

Korisnicima javnog prijevoza u Velikoj Britaniji plaćanje vožnje biti će brzo i jednostavno.

Odabranim putnicima na  relaciji Essex-London ponuđeno je plaćanje putovanja narukvicom. Narukvica ima ugrađen čip koji se može koristiti za putovanje kroz London i na određenim postajama prijevozne kompanije c2c. c2c je britanska željeznička kompanija u vlasništvu National Express Group kompanije koja djeluje Londonu, Tilburyju i Southendu od 1996. godine.

c2c_2

Narukvica naziva bPay povezana je s digitalnim novčanikom korisnika, a prihvaća Visa i Maestro kartice registrirane na adresu korisnika u Velikoj Britaniji. bPay se također može koristiti za transakcije do vrijednosti trideset funti. Za testiranje bPay narukvice odabrano je 8000 putnika koji trenutno koriste tjedne karte ili sezonske karte na svim relacijama na kojima se prihvaća Oyster pametna kartica.

Oyster je pametna kartica koja se može koristiti za plaćanja sezonskih prijevoznih usluga duž Londona za putovanja autobusom, podzemnom željeznicom, tramvajem, metroom i drugim uslugama prijevoza u Londonu.

Plaćanje prijevoza bPay narukvicom zakazano je za realizaciju niz c2c mrežu do 2017. godine.


Izvori: railwaygazette.com, tfl.gov.uk, c2c-online.co.uk

Izvor fotografije: railwaygazette.com

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close