Chrome odustaje od OK Google usluge

Chrome ukida OK Google uslugu na desktop verzijama najpopularnijeg internet preglednika. OK Google je fraza koja pokreće glasovno pretraživanje interneta. Nakon što mikrofon uređaja čuje naš glas, potrebno je izgovoriti upit za pretraživanje ili naredbu koju želimo da tražilica izvrši.

Samo nekoliko dana nakon ukidanja Chrome desktop notification centra, Chrome najavljuje ukidanje OK Google usluge za Windows, Linux i Mac operacijske sustave. Promijene će doći već u idućoj verziji Chrome-a, a razlog ukidanja za obje usluge je isti – premalo ljudi ih koristi. Iako nije velik broj korisnika prepoznao potencijal navedenih usluga, bilo je korisnika koji su usluge koristili svaki dan, i nedostajat će im način pretraživanja interneta na kakav su navikli.

Notification centar je korisnicima omogućavao da dobivaju obavijest na radnoj površini kada zaprime novu e-mail poruku ili obavijest od ostalih Web aplikacija koje su koristili putem Chrome-a. Obavijesti su se prikazivale na radnoj površini neovisno o tome da li je internet preglednik bio otvoren ili ne. Mnoge korisnike je ukidanje usluge iznenadilo, bilo je i onih korisnika koji su od nove verzije Chrome-a očekivali poboljšanje i nove mogućnosti, kao na primjer izravan odgovor sa desktopa.

desktopNC

OK Google usluga izašla je u svibnju prošle godine, a jedan od razloga za slabo korištenje je bila činjenica da je glasovno pretraživanje bilo moguće samo kada je Google.com tražilica bila otvorena. Usluga ostaje dostupna na mobilnim uređajima, koja osim što ubrzava rad s uređajem, može koristiti slijepim i slabovidnim osobama. Nakon što se pretraži željeni upit, postoji mogućnost čitanja sadržaja sa stranice.

OK GoogleIako će usluge nekim korisnicima nedostajati, ukidanje bi moglo ubrzati preglednik ili stvoriti prostor za neke nove, korisnije usluge. Osim toga, postoji mogućnost da će Google ponuditi ove usluge kao dodatak. Više o ovoj temi možete pročitati ovdje.

 

 


Izvor: thenextweb.com/ Fotografije: thenextweb.com, techcrunch.com

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close