Solarne biciklističke staze

Kada se spoje tehnologija i umjetnost, mogu nastati stvarno zanimljivi i izuzetni projekti. Jedan takav nalazi se u Poljskoj, a radi se o biciklističkoj stazi koja svijetli u mraku. I to samo po sebi, iako je lijepo vidjeti i pridonosi sigurnosti biciklističkog prometa, ne bi bilo toliko interesantno da se ne radi o stazi koja se puni sunčevom energijom. 

Ova staza nastala je po uzoru na onu tvrtke Studio Roosegaarde u Nizozemskoj, a koja je inspirirana Van Goghovom slikom Stary Night. Obje biciklističke staze pune se solarnom energijom, ali su dizajnom potpuno različite. Na ovim slikama možete vidjeti usporedbu stare i nove staze, odnosno one u Nizozemskoj i one u Poljskoj.

 

"Stary Night"

“Stary Night” staza u Nizozemskoj

 

poland

Solarna biciklistička staza u Poljskoj

Solarna staza napravljena je od sintetičkog materijala koji se puni danju. Nakon zalaska sunca staza ostaje “upaljena”, odnosno isijava čak 10 satiPrirodna svjetla reflektiraju se na stazi, a prizor je toliko lijep da poželimo sjesti na idući avion za Poljsku.

Solarnu stazu u Poljskoj napravila je tvrtka TPA Instytut Badan Technicznych, a još je uvijek u fazi testiranja. Nadamo se da će testiranje biti uspješno i da ćemo ovakve staze gledati diljem cijelog svijeta! 


Izvor: social.diply.com

Izvor fotografija: social.diply.com

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close