PSA grupacija preuzima Opel iz ruku GM-a

Izvor: dixi-car.pl

Iako se već duže vrijeme govori o pothvatu kupovine Opela od strane PSA grupacije, sada je to i službeno. Sljedeći tjedan bi se trebala objaviti i službena obavijest o toj velikoj kupovini što znači da će PSA grupacija, osim sadašnjeg Peugeota i Citroena, imati još jednu grupaciju i to ovaj put njemačkog proizvođača.

Iako je moguće otkazivanje dogovora u zadnjim trenucima, gotovo je sigurno da će se Opel vratiti na Europsko tlo. Što to zapravo znači za oba proizvođača? PSA i Opel će sada moći dijeliti platforme i motore, te konstrukcijske dijelove vozila te ćemo u budućnosti sigurno vidjeti Opel sa Peugeotovim motorom, Citroen sa Opelovim motorom ili obrnuto. Iako će PSA biti većinski vlasnik, Opel će i dalje veliku većinu odluka donositi samostalno te će i dalje, kao i do sada, imati vlastiti razvoj tehnologije i konstrukcijskih dijelova.

Ovakva suradnja sigurno pogoduje PSA grupaciji da još više proširi tržite, te da sva tri proizvođača automobila zajedno razvijaju i dijele tehnologije koje će u budućnosti doprinijeti sigurnijim, čišćim i kvalitetnijim automobilima. Iako GM gubi jednog proizvođača, ostaje mu još mnogo drugih kao što su Chevrolet, Holden, Cadillac, GMC, Buick i ostali, te GM sada zapravo ponovno postaje samo američki proizvođač.

Inače u svijetu ovakva međusobna udruživanja nisu strana. Volkswagen i GM grupacija prednjače po broju marki automobila koje imaju pod svojim vlasništvom dok je FCA, tj. Fiat grupacija, odmah iza njih. Koji sve proizvođači jesu udruženi i tko je pod čijom “kapom” čitajte uskoro na našem portalu.


Izvor: driving.ca

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close