Solarna autobusna stanica

Koliko vam se puta dogodilo da čekate autobus a baterija na mobitelu je prazna pa ne znate kako skratiti vrijeme? Ili hitno trebate nekome javiti da dolazite idućim autobusom a mobitel se ugasio? Grad Samobor ima rješenje. I to ne bilo kakvo već – pametno rješenje.

Radi se o solarnim autobusnim stanicama koje se nalaze na dvije najfrekventnije postaje u gradu, jedna u Gajevoj ulici u centru grada, a druga u svima poznatom, čak i onima koji su u Samoboru bili svega nekoliko puta, Južnom naselju. Ove pametne stanice omogućuju korisnicima javnog prijevoza, a možda i onima koji se slučajno nađu na tom području, punjenje mobilnih uređaja i tableta te korištenje Wi-Fi mreže koja će biti aktivna kroz nekoliko dana. Stanice su osvijetljene LED rasvjetom, i prilično su lijepog, crno-crvenog dizajna. Osim toga, radi se o hrvatskom proizvodu koji je inovacija na polju očuvanja okoliša i povećanja kvalitete života.

Osim solarnih autobusnih stanica, Grad Samobor postavio je tri energetski neovisne pametne klupe koje pružaju razne informacije, mogu puniti mobitele i tablete, imaju ugrađen hotspot, a noću služe i kao gradska rasvjeta.
Da je Samobor razvijen mali grad budućnosti pokazuje i činjenica da je među prvim gradovima postavio i punionicu za električna vozila, a uskoro će na području cijeloga grada rasvjetna tijela biti zamijenjena LED rasvjetom. Grad Samobor također koristi GIS sustav i platformu E-ceste, a u skorije vrijeme planira se daljnji razvoj tog sustava, uključujući i sustav nekretnina, kao i nova, moderna rješenja koja će unaprijediti komunikaciju Gradske uprave s građanima.

Preneseno sa: samobor.hr

Izvor fotografije: samobor.hr

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close