Najavljena nova ruta između Švedske i Danske

Fotografirao: Janus Engel/AP

Biciklisti Švedske i Danske će već ovoga ljeta imati novu alternativu za Öresund most.

Dobra vijest za sve koji će se naći u Öresund regiji ovoga ljeta je da će se otvoriti nova ruta između Švedske i Danske. Uvodi se trajekt koji je osposobljen za prevoženje biciklista između ove dvije nacije velikog broja biciklista, a testirati će se tokom toplijih mjeseci.

Trajekt će ploviti preko Öresund-a točno između Dragør-a blizu Copenhagen-a do Limhamn-a, zapadno od centra Malmö-a.

Prošli tjedan općinsko vijeće Dragør-a dalo je zeleno svijetlo brodskoj kompaniji za pokretanje pilot projekta koji će prevoziti bicikliste pomoću povijesnog M/S Elephanten broda izgrađenog 1940. Moći će prevoziti 36-ero ljudi u trajanju putovanja od jednog sata.

„Bit će jako uzbudljivo za Dragør, ako sve bude išlo po planu. Sada imamo priliku prezentirati Dragør kao centralnu biciklističku destinaciju blizu Copenhagena te sam uvjeren da ćemo imati veliko povećanje novih posjetioca.“ rekao je gradonačelnik Dragøra Eik Dahl Bidstrup na presici za novinare. Stavljanjem trajekta u funkciju ovoga ljeta vratit će se sjećanja na dane kada su katamarani koji su prevozili automobile putovali između dva grada. To je bilo vrijeme prije nego što je izgrađen Öresund most u 2000. godini. Nakon izrade mosta trajekti za prijevoz automobila postali su nepotrebni.

Ideja o pokretanju novog biciklističkog trajekta na ruti je izvorno osmišljena za ljeto 2016. godine, ali pogodan brod nije bio pronađen na vrijeme. Novi trajekt će ploviti u početnom periodu između lipnja i kolovoza ove godine.

O autoru

Sebastijan Hleb
Student Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, inicijator inicijative Avantoura te novinar studentskog internet portala prom.com.hr. Područja interesa; cestovni i gradski promet, biciklistički promet te prometno planiranje i projektiranje.
Close