Održano javno predstavljanje projekta „Crocodile 2 Croatia“

ec.europa.euec.europa.eu

U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskih autocesta d.o.o. održano je 23. veljače 2017. god. javno predstavljanje projekta „Crocodile 2 Croatia“, u nazočnosti državnog tajnika za infrastrukturu, Tomislava Mihotića, voditelja Službe za razvoj i unaprjeđenje infrastrukture pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, mr. sc. Ivice Jujnovića te profesora sa zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti, dr. sc. Sadka Mandžuka.

Na početku predstavljanja okupljenima se obratio državni tajnik, Tomislav Mihotić, koji je istaknuo vrijednost i značaj ovog Projekta. “Hrvatska je turistička destinacija i iz godine u godinu svjedoci smo povećanja prometa na našim cestama. Shodno tome česta su prometna opterećenja koja ponekad u ljetnim mjesecima mogu prouzročiti i zastoje, a nerijetko se događa da sami vozači nemaju u realnom vremenu pregled situacije na cesti. Stoga će ovaj projekt, kojeg danas po prvi put predstavljamo javnosti, u budućnosti donijeti obostranu korist i upraviteljima cesta i korisnicima jer će putem novih sustava za nadzor prometa biti u mogućnosti u realnom vremenu dobiti informaciju o prometu i stanju na cesti.”. – rekao je državni tajnik za infrastrukturu Mihotić.

ec.europa.eu

Photo: ec.europa.eu

O projektu „Crocodile 2 Croatia“ i uvođenju Inteligentnih transportnih sustava (ITS) detaljnije su u svojim izlaganjima govorili prof. dr. Sadko Mandžuka i mr. sc. Ivica Jujnović.

U svojem izlaganju prof. Mandžuka istaknuo je važnost uvođenja ITS-a uz poseban naglasak na prednosti, ali i ciljeve samog Projekta. “Implementacija projekta „Crocodile 2 Croatia“ od iznimne je važnosti za Republiku Hrvatsku jer se njome podiže razina usluga na cestovnoj prometnoj mreži, a Republiku Hrvatsku povezuje u europski prometni sustav te omogućava razvoj tržišta ITS usluga i time omogućuje gospodarski razvoj.“. – rekao je prof. Mandžuka.

Photo: automobili.dnevnik.hr

Photo: automobili.dnevnik.hr

U završnom dijelu konferencije prezentaciju o fazama realizacije Projekta održao je mr. sc. Ivica Jujnović ispred nadležne Uprave cestovnog i željezničkog prometa i infrastrukture, pri čemu je istaknuo najznačajnije elemente i faze provedbe Projekta, kao što su razmjena podataka između susjednih država, uvođenje DATEX II protokola, modernizacija centara za upravljanje prometom, uspostava nacionalnog centra za autoceste i državne ceste te uspostava naprednog web portala s informacijama o prometu u stvarnom vremenu.

“Realizacija ovog projekta osigurat će unaprjeđenje sigurnosti prometa na cestama te razmjenu podataka putem mobilne aplikacije.”. – rekao je mr. sc. Ivica Jujnović. Ukupna vrijednost projekta „Crocodile 2 Croatia“iznosi 10.956.000,00 EUR, od čega se 85 posto iznosa (9.312.600,00 EUR) bespovratno financira sredstvima Europske unije, putem Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF).


Izvori:    Zavod za ITSwww.mppi.hr
Autor:    Tomislav Erdelić

Close