Stručno predavnje u Savezu za željeznicu

Foto: Marin Dokoza

Petak, 17.3.2017. bio je veoma zanimljiv za članove uredništva PROMA. Naime u Savezu za željeznicu prisustvovali su predavanju  naziva: „Integrirani prijevoz putnika, te primjeri i pokazatelji uspješnih i održivih sustava javnog prijevoza u ruralnim regijama Europe (projekt RUMOBIL)“.

Predavanje je bilo namjenjeno članovima uredništva s ciljem proširivanja znanja s posebnim osvrtom na integrirani prijevoz putnika. Predavač je bio Ante Klečina, glavni koordinator Saveza za željeznicu koji je na zanimljiv način kroz primjere dobre prakse iz svijeta objasnio kako funkcionira integrirani prijevoz putnika, koje su njegove prednosti, te koje sve parametre treba uzeti u obzir prilikom izrade takvih sustava. Osim integriranog prijevoza obrađene su sljedeće teme:

  • Javni prijevoz – eksterni troškovi, važnost održivog prometnog razvoja za dostizanje održivog razvoja generalno
  • Važnost željezničkog prijevoza u IPP-u
  • Ruralni javni prijevoz i mikromobilnost – važnost koncepata mikromobilnosti kao feedera (hranitelja) većih sustava, te važnost za razvoj regija
  • Ruralni javni prijevoz – primjeri inovativnih i već implementiranih sustava te osnovni operativni i financijski pokazatelji (cestovni i željeznički primjeri)
  • Mikro-mobilnost i ponuda javnog prijevoza u gradovima
  • Komunikacija i promocija projekta RUMOBIL – važnost marketinga i promocije u razvoju ruralnih sustava javnog prijevoza

Kao zaključak predavanja može se izdvojiti da je kvalitetan javni prijevoz neophodan za postizanje održive mobilnosti, ali i za normalno i nesmetano svakodnevno odvijanje dnevnih migracija. Mnogo zemlje prepoznale su potencijal javnog prijevoza, te u suradnji s prometnim stručnjacima postigli kvalitetna rješenja.

Ovo predavanje je bilo jedno usitinu lijepo druženje ljubitelja prometa gdje su članovi uredništva stekli nova znanja, te razmijenili svoja mišljenja i stavove o ranije spomeutim temama. Nakon predavanja razvila se i kratka diskusija o spomenutim temama.

Uredništvo portala se i ovim putem zahvaljuje Savezu za Željeznicu i glavnom koordinatoru Anti Klečini na izdvojenom vremenu i kvalitetnom predavanju.

O Savezu za željeznicu

Savez za željeznicu je neprofitna krovna udruga svih zainteresiranih dionika za boljitak željezničkog prometa u Hrvatskoj. Osnovan je 2008. godine, a sjedište mu je u Zagrebu. Savez djeluje kao neprofitna i nevladina organizacija čiji su osnivači sindikati i poduzeća iz željezničkog sektora. Trenutno, Savez za željeznicu broji više od 30 članica, među kojima se nalaze i poduzeća i razne udruge. Sve o Savezu možete saznati putem njihovoe web stranice www.szz.hr, te na na službenim facebook stranicama.

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close