Google karte od sada pomažu pronaći gdje ste parkirali auto

Danas je svijet nezamisliv bez navigacije i GPS sustava. Svakim je danom sve više i više Zemlje pokriveno GPS signalom te se možemo virtualno “prošetati” skoro u svaki kutak svijeta. Isto tako, navigacija je danas u prisutna u velikom broju vozila, te svakim danom sve više i više raste jer snalaženje u šumi prometnica i sve većim gradovima postaje skoro pa nemoguće bez kvalitetne navigacije. U tom području je Google i njegove karte jedan od najboljih alata za snalaženje u prometu već dugo vremena, a sada su dodali i opciju kojom ćete vrlo lako pronaći svoj automobil na parkiralištu.

Nova opcija u Google kartama radi vrlo jednostavno, u meniju kliknete na plavu ikonu te nakon toga možete spremiti lokaciju svog vozila, a na karti se pokaže veliko plavo slovo “P”

Iako na našim prometnicama i parkiralištima nije uobičajeno da se auto “izgubi”, tj. da ga ne možemo pronaći nakon što smo obavili kupnju u trgovačkom centru ili na velikim parkiralištima koja se nalaze na rubnim dijelovima grada, u velikim gradovima poput Berlina ili New Yorka u SAD-u, to je uobičajena pojava. Nova opcija u Google kartama radi vrlo jednostavno; u meniju kliknete na plavu ikonu te nakon toga možete spremiti lokaciju svog vozila, a na karti se pokaže veliko plavo slovo “P”. Kada želite pronaći svoje vozilo, dovoljno je samo otići na spremljene lokacije u Google tražilici integriranoj u Google kartama. Kao dodatna opcija su bilješke koje se mogu napisati uz spremljenu lokaciju; moguće je staviti vremensko ograničenje ili podsjetnik da ističe parkirna karta.

Ovdje bi bilo malo teže pronaći svoj automobil. Foto: www.northwestern.edu

Ovdje bi bilo malo teže pronaći svoj automobil, zar ne? Foto: www.northwestern.edu

Pošto je ovo tek prva inačica aplikacije sa ovom novom opcijom, ima i nekoliko mana. Prvo što su korisnici primijetili je to da GPS lokacija njihovog vozila nije uvijek točna (zbog okoline koja ometa signal) te je u tom slučaju potrebno ručno unijeti mjesto gdje ste parkirali vozilo. Druga mana je ta što je trenutno moguće označiti samo jedno vozilo. To znači da ako ste parkirali primjerice na zračnoj luci i otišli uzeti Rent a car u odredišnoj zračnoj luci, ne možete imati zabilježena oba vozila u isto vrijeme. To su neki od nedostataka, ali kao što smo spomenuli, ovo je tek prva inačica ovog dodatka te će u skorije vrijeme te sitne mane sigurno biti ispravljene sa još nekim dodatnim mogućnostima.

Trenutno se taj novi dodatak nalazi u verziji Google karata v9.49 koja još nije dostupna za hrvatsko tržište, ali očekujemo ju uskoro te nakon testa javimo dojmove!


Izvor: interestingengineering.com

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close