I u Rusiji se bilježi povećanje teretnog prometa

Osim povećanja teretnog i putničkog prometa u Republici Hrvatskoj i drugi operateri izvan Hrvatske bilježe povećanje prometa. Među njima je i Ruska kompanija RZD Logistics, inače najveći multimodalni logistički operater među CIS (Commonwealth of Independent States) i Baltičkim zemljama. Kompanija se bavi prijevozom tereta različitim modovima prijevoza na području Rusije gdje upravlja sa više od 100 manevarskih lokomotiva, 11.000 vagona mjesečno i 250 km industrijskih i privatnih kolosijeka.

Što se prometa tiče, RZD L bilježi rast od 20% u količini prevezenih kontejnera čiji prijevoz organizira sama firma što iznosi 95.000 TEU jedinica. U pogledu tranzitnog prometa kontejnera na relaciji Europa – Kina – Europa bilježi se promet od 73.000 TEU-a. Domaći promet iznosio je 12.000 TEU-a, a uvoz iz Kine u Rusiju 5.000 TEU-a što je jednako izvozu iz Rusije.

Većina tereta prevozila se na pruzi Saint Petersburg – Yekaterinburg sa vremenom dostave od 3 dana. Ostale korištene pruge bile su Zabaykalsk – Brest – Zabaykalsk, Suzhou – Warsaw, Bayuchan – Warsaw, Chansha – Duisburg i Shenyan – Duisburg na kojima je vrijeme dostave bilo između 11 i 15 dana ovisno o konačnoj destinaciji što je i razumljivo ako se pogleda veličina teritorija na kojemu se teret prevozi.

Rast je zabilježen i u prijevozu komadne robe gdje je ukupni promet iznosio 233.000 tona što je 1,5 puta više nego u godini prije. Ovoj usluzi pridružena je i usluga dostave pošte u međunarodnom poštanskom prometu na potezu od Kine to Njemačke.

„U 2016. godini fokusirali smo se na transportnu infrastrukturu naših klijenata. Za njih smo optimizirali sustav upravljanja opskrbnih lanaca i unaprijedili vlastite logističke usluge. Danas vidimo rezultate našeg truda – rast ključnih pokazatelja i naše baze klijenata. Sve više i više industrijskih kompanija povjerava nam svoj transport“ izjavio je direktor RZD Logistics-a Vyacheslav Valentik

O autoru

Marin Dokoza
Magistar željezničkog prometa, entuzijast i ljubitelj željeznice. Zanimaju ga područja održive mobilnosti, željezničkog prometa i urbanog prometnog planiranja.
Close