Uzdignuti autobus za spas od gužvi

Prometne gužve u urbanim područjima postale su svakodnevnica. Česti zastoji, prometne nesreće, ali i brži prijevoz do odredišta pitanja su koja nije lako riješiti. No, Kina je smislila prijevozno sredstvo zamišljeno da u istom trenutku ima mogućnost prevoženja više od tisuću ljudi te da istovremeno ne stvara prometni zastoj.

Prototip uzdignutog autobusa predstavljen je na 19. Kina Beijing International High-Tech Expo. Uzdignuti autobus oponašati će model metroa a zamišljen je da se kreće tračnicama visoko uzvišen od tla iznad automobila. Jedan takav autobus posjeduje kapacitet od oko 1200 mjesta što je kapacitet deset gradskih autobusa. Cijena autobusa se navodi oko 4,5 milijuna $, što je otprilike 1/16 iznosa vlaka podzemne željeznice. Cijena ukazuje da je jeftinije i brže graditi uzdignute autobuse nego podzemne željeznice.

def2

Izvor: www.mashable.com

Jedini problemi koji se za sada navode su: ograničenja visine vozila i prolazak prilikom zavoja.

Dizajner Song Youzhou navodi kako je autobus u pokusnom je razdoblju u pet gradova Nanyang, Qinhuangdao, Shenyang, Tianjin i Zhoukou, koji su potpisali ugovore s TEB – Technology Development Company,  a podrazumjeva izgradnju stotine kilometara tračnica potrebnih da bi autobus krenuo.

nova3

Izvor: www.bbc.com

Inače, slična ideja ovakvog ambicioznog projekta postojala je u Sjedinjenim Američkim Državama još 1969. godine, a radilo se o prometalu koje bi povezivalo Washington i Boston.

O autoru

Ivana Tomić
Studentica cestovnog prometa na Veleučilištu u Rijeci. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, upravljanje u incidentnim situacijama, prijevozna sredstva u cestovnom prometu, prometno planiranje te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close