Nizozemska vlada razvija C-ITS sustav informiranja u prometu

Tvrtka HERE specijalizirana za mapiranje, navigaciju i pružanje lokacijskih usluga, u suradnji s nizozemskim Ministarstvom infrastrukture i okoliša, zajednički su pokrenuli evaluaciju razvoja kooperativnih inteligentnih transportnih sustava (C-ITS) temeljenih na komunikacijskoj platformi mobilnih mreža. Sustav bi trebao unaprijediti razinu sigurnosti i smanjiti zagušenja u Nizozemskoj.

Evaluacija se fokusira na korištenju standardne komercijalne 3G i 4G/LTE mobilne mreže, kao i na tehnologiji podatkovnog oblaka s informacijama o lokacijama te podatkovne analize tvrtke HERE kako bi se povezali pametni telefoni i ostali uređaji, prometna infrastruktura i operativno komunikacijski centri.
Sustav će pružiti efikasan mehanizam razmjene podataka, pri čemu će ciljani podaci o primjerice nekom incidentu biti usmjereni odgovarajućim osobama u realnom vremenu i na odgovarajuću lokaciju.
Tvrtka HERE podržala je sveobuhvatni program nizozemskog ministarstva Beter Benutten (bolje korištenje) za optimizaciju nizozemskog nacionalnog transportnog sustava kroz inovativna rješenja s demonstracijom tehnologije u Amsterdamu tijekom nizozemskog predsjedavanja Europskom unijom u prvoj polovici 2016. godine.

amsterdayCaspar de Jonge, voditelj projekta Beter Benutten, navodi kako većina nizozemskog stanovništva koristi pametne telefone, a osobna vozila i infrastruktura sve više postaju umreženi preko interneta. To je prilika da se iskoristi prednost takve povezanosti kako bi se unaprijedila sigurnost i protočnost prometnica u narednih nekoliko godina. Dodaje, kako u 2016. žele početi uvoditi sustav poruka za korisnike u prometu koji će omogućiti prikupljanje informacija, njihovu obradu i zatim distribuciju relevantnim korisnicima prometne mreže, a da se pritom zadovolje kvaliteta, točnost i vremensko odstupanje unutar jedne sekunde.
Potpredsjednik tvrtke HERE Ogi Redzic s druge strane navodi kako vlada želi istražiti potencijal mobilnih mreža za unaprjeđenje mobilnosti u Nizozemskoj. Rješenja koje oni pružaju mogu se temeljiti na upotrebi postojeće infrastrukture, šo znači da će sustav biti najviše moguće tržišno prihvatljiv, a usluga za cijelu zemlju će moći biti isporučena relativno brzo. Nizozemska se smatra pionirom u razvoju kooperativnih inteligentnih transportnih sustava, pa Ogi Redzic zaključuje kako se raduju da će u 2016. godini tijekom predsjedavanja, moći pokazati što sve mogu napraviti.

Više o funkcioniranju C-ITS sustava u upravljanju incidentnim situacijama pogledajte u priloženom videu:


Izvori: 360.here.com /globenewswire.com

O autoru

Alen Pavlić Ravšer
Student diplomskog studija inteligentnih transportnih sustava na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područja zanimanja: ITS, V2X komunikacija, kooperativni sustavi, ekološki održiva mobilnost, eMobilnost, upravljanje u incidentnim situacijama.
Close