Nove kazne u prometu: pješaci više ne smiju tipkati na mobitel

Ilustracija / Izvor: pixabay.com

Sektor Ministarstva prometa i komunikacija BiH izmijenio je Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH. Naime, u BIH uveli su  kazne i za pješake ako koriste mobitel ili prelaze cestu sa slušalicama u oba uha. Za navedeni prekršaj biti će kažnjeni sa 40 KM (160 kn).

Navedeni zakon opravdavaju istraživanja koja ukazuju da pješaci koji su zaokupljeni mobilnim uređajem nisu ni svjesni nadolazećeg prometa te tako često uzrokuju prometne nesreće a to može rezultirati i smrtnim posljedicama.

pj.mob

Izvor: http://poskok.info

Ta pojava potaknula je stručnjake na zanimljiv eksperiment, naime, u glavnom gradu SAD-a, Washington D.C.-u jedan su pločnik podijelili na dvije trake – jedan za ljude s mobitelima i drugi za one koji gledaju pred sebe dok hodaju. U traci za ljude s mobitelima stoji i napomena da se njome pješaci kreću na vlastiti rizik. Istraživanje je pokazalo da većina pješaka ne mari za podjelu, a u tome prednjače oni zadubljeni u svoje mobilne uređaje – vjerojatno iz razloga što se ionako manje obaziru na okolinu.

Cellphone Lane-4

Izvor: www. yogui.com

Sličan zakon predložen je i u New Jerseyu. Neoprezni pješaci ili biciklisti koji tipkaju po mobitelima (ili nekim drugim elektroničkim uređaj –  poput tableta, čitača e-knjiga i slično) mogli bi biti kažnjeni s 50 dolara ili 15 dana zatvora.

O autoru

Ivana Tomić
Studentica cestovnog prometa na Veleučilištu u Rijeci. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, upravljanje u incidentnim situacijama, prijevozna sredstva u cestovnom prometu, prometno planiranje te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close