Bosch i Daimler se udružuju u razvoju novih transportnih tehnologija

Foto: www.roadtraffic-technology.comFoto: www.roadtraffic-technology.com

Dvije globalne kompanije Daimler i Bosch udružile su se u razvoju potpuno autonomnog i bespilotnog sustava vožnje.

Suradnja će se zasnivati na razvoju softvera i algoritama za autonomnu vožnju, koji će omogućiti punu autonomiju vozila (SAE Level 4) i bespilotnu vožnju (SAE Level 5) u uvjetima gradske vožnje do početka sljedeće dekade. Kao dio novog projekta, obje kompanije će razmjenjivati postojeća iskustva u području autonomne vožnje.

Kako navode iz njemačkih kompanija, glavna ideja ovog projekta je smanjenje prometnih zagušenja u urbanim zonama, povećanje sigurnosti za vozače, kako bi se stvorili dobri temelji za nove načine organizacije prometnih procesa u budućnosti. Sami cilj konkretne tehnologije koja će se razvijati, isporuka je funkcionalnog sustava za vožnju koji će omogućiti vozilima potpuno autonomnu vožnju u gradovima.

Daimler naravno ovim projektom želi povezati već pokrenute car sharing koncepte pod vlastitom organizacijom, o čemu smo pisali ovdje. Što znači da njemački div želi proširiti svoje poslovanje od same proizvodnje vozila, pa sve do održavanja aplikacija za car sharing njihovih automobila.

Ovim projektom predviđa se veliko povećanje zastupljenosti već ionako ubrzanog rasta car sharing usluga.


Izvor: roadtraffic-technology.com ,

O autoru

Alen Pavlić Ravšer
Student diplomskog studija inteligentnih transportnih sustava na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područja zanimanja: ITS, V2X komunikacija, kooperativni sustavi, ekološki održiva mobilnost, eMobilnost, upravljanje u incidentnim situacijama.
Close