Znate li što znači “i” kod iPhone-a?

Jeste li se ikada pitali što znači “i” u nazivu iPhonea? Apple daje imena svojim uređajima s prefiksom “i”, i to je svima poznato. Uređaji iMac, iPod, iTunes, iPhone i iPad u nazivu sadržavaju prefiks “i” još od izdavanja prvog iMac uređaja 1998. godine. Iako postoji više teorija o tome što znači “i”, u posljednjih nekoliko dana Apple fanovi se prisjećaju da je Steve Jobs na predstavljanju iMac-a rekao kako “i” označava Internet. “iMac dolazi od spoja uzbuđenja zbog Interneta i jednostavnosti Macintosha. Želimo da ovo bude uređaj broj jedan te da nam korisnici kažu što žele, a to je brzo i jednostavno spajanje na Internet”, rekao je Jobs 1998. godine.

Osim toga, “i” za Apple znači pojedinac, poučavati, informirati i inspirirati (eng. individual, instruct, inform, inspire). Kada je Apple davao naziv iPod-u “i” nije označavao Internet. Kada je 2007. godine najavljen iPhone, jedna od tri ključne funkcionalnosti bila je Internet, stoga je vračanje “i” prefiksa imalo smisla. Ostale dvije funkcionalnosti bile su glazba i telefonski pozivi.

Od onda je “i” izgubio na značenju jer sada svi Apple-ovi proizvodi imaju neku vrstu spajanja na Internet. Ali kako je tvrtka Apple rasla, tako je i prefiks “i” postao neka vrsta njihovog brenda.

Međutim kod naziva pametnih satova i televizora izbacili su ovaj prefiks, tako imamo nazive “Apple Watch” i “Apple TV”. No jedno je sigurno, Apple će prije ili kasnije vratiti “i” u nazive proizvoda jer se tako “sami prodaju”.


Izvor: techworm.net

Izvor forogrfije: techworm.net

Izvor videa: youtube.com

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close