Pametni stup na solarnu energiju iz Topuskog za bicikliste

Recro Bike Service pametni stup

Na obali Topuskog jezera 13. travnja predstavljen je “Recro Bike Service” prvi “pametni stup”. Riječ je o rasvjetnom stupu na solarnu energiju sa opremom za bicikliste kojeg su osmislili ekspert za metal Davor Žugaj i ekonomist Kristian Kuzmić. Zajedno su ujedinili svoje znanje i kreativnost u tvrtku “RECRO Topusko”, te su početkom travnja gradu predstavili prvi stup na kojem su radili od zime.

“Država i fondovi potiču biciklistički turizam, te smo tu uvidjeli svoju priliku. Prvi stup smo sastavili uz pomoć općine i Turističke zajednice, te je već postao prepoznatljiv u gradu.” – rekao je Davor Žugaj za Total croatia news, čije je dvorište služilo kao radionica za “RECRO”-ovu konstrukciju.

Tko god biciklira oko jezera u Topuskom sada ima priliku koristiti novi stup na solarnu energiju uz pomoć kojega se mogu napumpati gume na biciklu, napuniti baterija mobitela, te čak popraviti bicikl uz pomoć kutije s ručnim alatom.

“Stup je samoodrživ. Napaja se solarnom energijom, ne zahtjeva kopanje ili dodatnu infrastrukturu, i integrirali smo LED rasvjetu u sam stup koji je visok više od 2,6 metara pa se po noći transformira u uličnu lampu što omogućuje biciklističke popravke i po mraku. Stup je sačinjen od kvalitetnog materijala inoxa i aluminija, te gotovo ne zahtjeva nikakvo održavanje, te je idealan za bicilističke rute kroz prirodu.” – rekao je Kristian Kuzmić.

Pogledajte više u videu:

O autoru

Sebastijan Hleb
Student Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, inicijator inicijative Avantoura te novinar studentskog internet portala prom.com.hr. Područja interesa; cestovni i gradski promet, biciklistički promet te prometno planiranje i projektiranje.
Close