Tema broja: Logistički praktikum

Logistički praktikum je inovativni studentski projekt koji je nastao na inicijativu tri studentice diplomskog studija na smjeru Logistika ujedno i članica Udruge studenata Fakulteta prometnih znanosti TRANS Marije Perlić, Marite Perković i Lucije Ivković. Obzirom da je Udruga studenata Fakulteta prometnih znanosti TRANS već dugi niz godina aktivno provodi različite projekte ujedno pruža i veliku podršku svim studentima koji su željni doprinijeti razvoju studentskih aktivnosti. U skladu s time, zajedničkim radom na ideji, studentska udruga je među ostalima prijavila i ovaj projekt na natječaju za studentske programe Sveučilišta u Zagrebu te je skupština Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu odlučila i ovom projektu dodijeliti financijska sredstva kako bi pomogla u realizaciji projekta.

 

_MG_77511

Ideja
Ideja se rodila prilikom boravka studenata Logistike na ljetnoj školi Modern Logistics u Poljskoj 2014. godine. Tijekom boravka na Ekonomskom fakultetu u Katowicama studenti su proveli dva tjedna aktivno radeći na projektima i radionicama prilikom čega su prepoznali mnoge pozitivne aspekte i mogućnost da jedno dobro iskustvo implementiraju i na Fakultetu prometnih znanosti u obliku izvannastavne aktivnosti.

Projekt “Logistički praktikum” nastao je na inicijativu studenata kako bi barem na jedan dan spojio studente i gospodarstvenike.

U želji da se studenti aktivno uključe u razvoj novih ideja i načina rješavanja logističkih problema koji su svakodnevnica u gospodarskom sektoru, studentice su s vremenom postavile cilj, napravile plan, te krenule u realizaciju početnih planova uz veliku podršku Fakulteta prometnih znanosti, te članova Udruge studenata Fakulteta prometnih znanosti i mnogobrojnih gospodarstvenika koji su prepoznali projekt kao vrijedan podrške zbog njegove inovativnosti i perspektivne budućnosti.

Zašto Logistički praktikum?
Obzirom da u okviru klasičnog obrazovanja studenti nemaju priliku razvijati poslovne kompetencije i prepoznati ključne aspekte timskog rada te snalaženja u nepredvidivim situacijama sa vremenski ograničenim uvjetima, sudjelovanjem u ovom projektu studenti _MG_7432su dobili priliku razviti i te vještine. Iz tog razloga, koncept projekta se bazira na suradnji profesora, studenata i gospodarstvenika kako bi se svrhovito obuhvatio cijeli sustav u kojem je moguće temeljito obrazovanje studenata. Projekt Logistički praktikum za cilj ima unaprjeđivanje znanja i poslovnih kompetencija studenata kroz fizičko simuliranje realnih poslovnih procesa u obliku radionica. Studenti kroz različite simulacije imaju priliku pokazati koliko su vješti u praktičnoj primjeni stečenih znanja iz područja logistike i menadžmenta.

Ciljevi Logističkog praktikuma
Ovakvim konceptom dodatne edukacije studenata, otvara se prostor u kojem studenti imaju priliku raditi u timovima koji predstavljaju manji dio veće cjeline, tj. fiktivne tvrtke u kojoj su oni fiktivni zaposlenici. U različitim simulacijama i radionicama studenti su raspoređeni u timove koje čine studenti različitih godina studija i koji se međusobno ne poznaju, te se na taj način simulira rad u okruženju koje je jednako onom u kojem će se oni jednog dana naći kada se prvi puta zaposle u nekoj logističkoj tvrtki. Radom u timovima studenti su motivirani i potaknuti na aktivno primjenjivanje stečenih teorijskih znanja i na taj način pristupaju problemu sa logističkog stajališta. Osim toga što studenti uče o timskom radu i suradnji, također stvaraju mrežu poznanika među budućim poslovnim kolegama, suočavaju se sa situacijama koje zahtijevaju menadžerski pristup, analiziraju vlastite snage i slabosti te dobivaju sliku o radu u poslovnom okruženju. Istovremeno je omogućeno profiliranje onih studenata koji imaju menadžerske sposobnosti i koji su kadri preuzeti kontrolu te ponuditi najbolja rješenja i voditi tim na strateškoj, taktičkoj i operativnoj razini kako bi za svoju fiktivnu tvrtku postigli najbolje poslovne rezultate.

Više o temi broja pročitajte u novom broju tiskanog izdanja PROM-a.


Piše: Marita Perković / Foto: Marin Dokoza

O autoru

Marin Dokoza
Magistar željezničkog prometa, entuzijast i ljubitelj željeznice. Zanimaju ga područja održive mobilnosti, željezničkog prometa i urbanog prometnog planiranja.
Close