Tour of Croatia 2017

Kao što je to bio slučaj posljednje dvije godine, i ove godine se u  Hrvatskoj organizira prestižna biciklistička utrka pod nazivom Tour of Croatia 2017.

Za sve ljubitelje biciklizma termin od 18. do 23. travnja odavno je zaokružen na njihovom kalendaru. Utrka osim natjecateljskog pedigrea predstavlja ujedno i turističku poslasticu za proljetne rekreativce iz zemlje i inozemstva. U suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, gradovima domaćinima i smještajnim agencijama Tour of Croatia nezaobilazan je događaj za promociju sporta i Hrvatske.

Prijenos je ove godine emitiran u čak 177 zemalja a na projektu su osim hrvatskih surađivale i brojne inozemne medijske i organizacijske agencije. Treba napomenuti da je ove godine organizaciju Tour of Croatia pomagala medijska kuća A.S.O. (Amaury Sport Organisation), a prijenos same utrke mogao se popratiti na kanalima Eurosport, Eurosporta Asia i Hrvatskoj radioteleviziji. Iz godine u godinu utrka doživljava napredak i razvoj u svim organizacijskim, tehničkim i marketinškim pravcima pa osim novih etapa ove godine Hrvatska se može pohvaliti natjecateljima iz samog vrha Svjetske biciklističke organizacije (UCI).

Ove godine Tour of Croatia sastoji se od šest etapa ukupne dužine trase preko 1000 kilometara na području cijele Hrvatske. Prva etapa vozila se od Osijeka do Koprivnice za trasi dugoj 227 kilometara. Natjecatelji su na ovoj ravničarskoj ruti kroz gradove Belišće i Ludbreg mogli uhvatiti ritam za preostale etape koje su se vozile po znatno zahtjevnijem terenu. Završni sprint započeo je kod Ludbrega i završio u centru Koprivnice. Turistički dio ove etape ogledao se u ljepotama slavonskih sela, gradova i krajolicima prirode.

Nakon prve etape Tour of Croatia odselio je u Dalmaciju gdje je na drugoj etapi od Trogira do Biokova odnosno vrha Sveti Jure na nadmorskoj visini od 1762 metra započeo i natjecateljski dio utrke. Započevši od Trogira etapa je prolazila kroz Kaštelanski zaljev i Makarsku rivijeru predstavljajući zahtijevniju dinamiku vožnje pogotovo na zadnjoj, 29 kilometara dugoj, dionici uspona do vrha Sv. Jure. Dužina etapa iznosila je 123 kilometra.

Trećeg dana utrke na rasporedu je bila najduža etapa utrke u dužini od 237 kilometara. Trasa ove rute započela je u Imotskom a završila u Zadru. Prolazeći kroz krški krajolik dalmatinske zagore etapa se nastavila gradovima Šibenik, Pakoštane, Biograd na Moru, Sv. Filip i Jakov i Sukošan.. Natjecatelji su bili suočeni s uskim ulicama gradova te je bila potrebna dodatna strpljivost i koncentracija kako bi se ova se etapa odvozila uspješno.

Iz Dalmacije utrka se preselila u Istru i Kvarner četvrtom etapom od Crikvenice do Umaga. Dužina etape iznosila je 171 kilometar a započevši u Crikvenici trasa se nastavila kroz  Novi vinodolski, Kraljevicu Buzet i završila na gradskom trgu u Umagu. Zahtijevan teren predstavljao je velik izazov za vozače a u ovom dijelu utrke došlo je i do odvajanja pretendenata za osvajanje utrke. Prelazak iz Kvarnera u Istru bio je jako zanimljiv prolaskom natjecatelja kroz tunel Učka.

Pretposljednja etapa u utrci započela je u Poreču gdje su natjecatelji kroz 141 kilometar vožnje Istarskim krajolikom etapu završili nimalo jednostavnim usponom na Učku odnosno Poklon. Natjecatelji su usput prošli kroz gradove Opatija, Matulji, Kastav, Viškovo i Rijeka (Korzo) odakle su se ponovno vratili na Učku ovaj puta s Kvarnerske strane. Uspon do Poklona u dužini od 922 metra značajno je utjecao na  ishod etape i ostatka utrke.

Posljednja etapa utrke Tour of Croatia bila je ona između Samobora i Zagreba na dužini od 147 kilometara. Gradovi partneri na ovoj ruti bili su Sv. Nedelja, Oroslavje, Marija Bistrica, Bedenica i Sv. Ivan Zelina. Dolaskom u Zagreb natjecatelji su završne  kilometre utrke odvozili ulicama Hrvatske bratske zajednice, Vukovarske, Miramarske i  Gundulićeve ulice odakle  su preko Ilice i Mesničke došli  na Trg Svetog Marka i dalje nastavili na Kaptol, Palmotićevu, Boškovićevu i Gundulićevu napravivši krug oko samog centra grada. Nakon dva odvožena kruga spomenutom gradskom rutom treći je označio kraj etape i ujedno kraje trećeg po redu Toure of Croatia 2017. Pobjednik Tour of Croatia jest Vincenzo Nibali iz ekipe TBM Bahrain-Merida.

 

Close