Održana “Škola bicikliranja 18+”

izvor: pixabay.com

Početkom sezone bicikliranja udruga Sigurnost u Prometu započela je s edukacijom odraslih biciklista za sigurno sudjelovanje u gradskom prometu. Važnost edukacije o prometnim propisima, prvoj pomoći i sigurnom kretanju biciklom kroz grad važna je kako bi se izbjegle prometne nesreće kada je u pitanju najugroženija skupina sudionika u prometu. Već unazad nekoliko godina škola bicikliranja provodi se u nekoliko hrvatskih gradova. Nakon Zadra, Makarske i Osijeka, u Zagrebu je 26. svibnja održana je radionica „Škola bicikliranja 18+“ u prostorijama Boćarskog doma i na poligonu Prisavlje.

biciklisti trebaju povećati pažnju u prometu

Radionica je održana u suradnji s Nextbike sustavom javnih bicikala zajedno s partnerima Crveni Križ Zagreb, AŠ Megastart te Fakultetom prometnih znanosti.

Radionica je započela predavanjem prve pomoći u kojem se ponovilo znanje o pružanju prve pomoći unesrećenima. Doktorica je također ukazala na najčešće ozljede biciklista te naglasila da svaki pad s bicikla može biti koban.

Predavači iz udruge Sigurnost u Prometu u svome predavanju naglasili su opasne situacije u prometu te u kojim situacijama biciklisti trebaju povećati pažnju u prometu. Također su istaknuli potrebu suradnje s policijom kako bi se smanjio broj kazni za bicikliste, a povećala njihova edukacija.

2017-04-27-17-32-09

Na ponavljanju prometnih propisa, koje je održala predavačica iz Autoškole Megastart, između ostalog ponovljeni su prometni znakovi, ponašanje u raskrižju, zaustavni put i drugo. Nakon odslušanog predavanja sudionici su polagali ispit iz prometnih propisa.

Nakon uspješno riješenog ispita iz prometnih propisa slijedilo je izlaganje gostujućeg profesora s Fakulteta prometnih znanosti, koji je izložio problem postavljanja biciklističkih staza i traka. Također je predložio načine poboljšanja sigurnosti biciklista.

Nakon održanih predavanja sudionicu su se uputili na poligon Prisavlje gdje su prošli nekoliko poligonskih radnji za bicikliste.

20170426_192546

Bicikliranje je važna odrednica suvremenih, ekoloških i ekonomski održivih gradova, no biciklisti su jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu. Odgovorno ponašanje i edukacija u smjeru poznavanja i pridržavanja prometnih pravila najbolji su način za prevenciju takvih događaja.

Ako ste propustili ovu radionicu održanu  26. travnja, još nije kasno da se prijavitite na radionicu „Škola bicikliranja 18+“ koja će se održati 10. svibnja. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na e-mail adresu info.kontakt.sup@gmail.com te pozivom ili slanjem SMS poruke na broj 099/805-4040. Sudjelovanje je besplatno, a sudionici po završetku radionice dobiju priznanje i prikladne poklone.


izvor naslovne fotografije: pixabay.com

Close