Istraživanje učestalosti korištenja sigurnosnog pojasa i zaštitnih kaciga

Foto: Lea šikić

U sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH 2011.-2020. Ministarstvo unutarnjih poslova je Fakultetu prometnih znanosti povjerilo izradu projekta ”Istraživanje učestalosti korištenja sigurnosnih pojaseva u osobnim automobilima i zaštitnih kaciga na motociklima i mopedima”.

Svim vozačima i putnicima trebalo bi biti poznato da su sigurnosni pojasevi i kacige elementi pasivne sigurnosti koji spašavaju živote prilikom prometne nesreće. Uz to, za nekorištenje istoga plaća se i novčana naknada. Bez obzira na to, na prikupljenom uzorku od 64.328 vozila i 1.301 motociklista ispostavilo se da na području Republike Hrvatske sigurnosni pojas koristi oko 58% vozača, dok zaštitnu kacigu na motociklu nosi 97% ispitanika. Rezultati analize on-line ankete, na uzorku od 2680 ispitanika, pokazuju nešto veću učestalost korištenja sigurnosnog pojasa (72.95%) te malo manji udio korištenja zaštitnih kaciga (89.76%). Kao što je i iz ovih rezultata vidljivo prilikom takvih istraživanja uvijek treba uzeti u obzir odstupanje od “stvarnih” brojki. Vidljiv je veliki jaz između terenskih podataka i on-line anketa, te je teško sa sigurnošću utvrditi točne brojke. Za ovo istraživanje, to nije ni presudno. Bilo kako bilo, rezultati za uporabu sigurnosnog pojasa su poražavajući. Za poboljšanje sigurnosti, vezivanje sigurnosnog pojasa mora postati dio obvezne rutine prilikom sjedanja u vozilo, bilo kao vozač ili putnik. Isto tako, nošenje zaštitne opreme, a posebice kacige obvezno je za sigurnost vožnje motociklom ili skuterom jer posljedice prilikom prometne nesreće ili pada mogu biti kobne čak i pri malim brzinama. Posebnu bi pozornost trebalo obratiti na poticanje putnika na korištenje sigurnosnih pojaseva na stražnjim sjedalima što u RH još uvijek veliki broj putnika ne primjenjuje. Jedan od najunčikovitijih načina za poticanje putnika na gore navedene mjere svakako su visoke novčane  kazne, te ostale sankcije.

Detaljnije o samom istraživanju možete pročitati ovdje.


Foto: Lea Šikić

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close