Što se dogodi motoru bez ulja?

Foto: mikgarage.com

Osnove mehanike automobila nalažu da svi pokretni dijelovi moraju imati neki način podmazivanja. U motorima automobila je to motorno ulje koje služi za podmazivanje, hlađenje i čišćenje od nečistoća. Iz tog razloga je vrlo važno redovno provjeravati razinu ulja u motoru, kao i voditi računa o propisanim redovnim servisima koje određuje proizvođač. U ovom članku smo mogli vidjeti koliko dugo automobil može voziti bez kapi ulja u motoru, dok u sljedećem videu možemo vidjeti što se dogodi unutar malog motora sa jednim cilindrom koji radi bez ulja, te koja su oštećenja unutar motora.

Naravno, u motorima automobila je sve to značajno izraženije zbog vrlo visokih temperatura, puno većeg opterećenja i tlakova, ali i zbog veličine samog motora. Na ovakvom jednom primjeru možemo vidjeti sitna oštećenja novog motora koji radi bez ulja, te kako to izgleda kada klip “haba” cilindar bez podmazivanja. U videu  je usporedba motora sa uljem i bez ulja te će se nakon 20 minuta rada oba potpuno rastaviti i usporediti. Rezultat je vrlo zanimljiv, pogledajte.

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close