Biciklijada Europskog biciklističkog izazova 2017.

www.facebook.com/simplejoevisuals

U subotu dana 6. svibnja 2017. održana je biciklijada pod nazivom Orange Bike Ride. Projekt je to u sklopu Europskog biciklističkog izazova 2017. koji je održan pod okriljem Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske. Samom biciklijadom skrenula se pozornost na održavanje izazova tokom petog mjeseca. Europski biciklistički izazov je natjecanje europskih gradova u poticanju građana na što češće korištenje bicikala u vožnji gradom.

Nakon uvodnog programa biciklijada Orange Bike Ride je započela točno u podne krenuvši od kipa Nikole Tesle na križanju Masarykove ulice i Preradovićeve ulice. Uz policijsku pratnju biciklisti su se spustili do “Zelenog vala” kojim su se dovezli do Meštrovićevog paviljona. Od tuda je ruta nastavljena kroz središte grada sa završetkom na istome mjestu gdje je biciklijada i započela.

Ove godine Grad Zagreb se natječe u Europskom biciklističkom izazovu sloganom Vozim za Zagreb, vozim za sebe! Projekt je to koji je pokrenuo grad Bologna s ciljem popularizacije biciklizma među građanima. Cijeli ovogodišnji izazov uljepšava i humanitarna nota 1 kuna za 1 kilometar za maturante Dječjeg doma u Nazorovoj. Hrvatska poštanska banka će za svaki prijeđeni kilometar u sklopu Europskog biciklističkog izazova donirati jednu kunu na tekući račun posebnih ambasadora ovogodišnjeg izazova, maturanata koji ove godine izlaze iz programa alternativne skrbi Dječjeg doma u Nazorovoj te počinju samostalni život.

Ove godine se Europskom biciklističkom izazovu priključila i podružnica Čistoća iz Zagrebačkog holdinga d.o.o. s ciljem promoviranja u javnosti vožnje biciklom i odgovornosti prema okolišu. Na kraju događaja održalo se druženje s Da Vinci Bikersima koji ove godine slave 10. rođendan, a svoje su djelovanje predstavili brojnim posjetiteljima u Klubu KIC.

Pozivamo sve građane da skinu besplatnu aplikaciju Naviki te da od 1. do 31. svibnja skupljaju kilometre za pobjedu u Europskom biciklističkom izazovu i maturante iz Dječjeg doma u Nazorovoj!

O autoru

Sebastijan Hleb
Student Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, inicijator inicijative Avantoura te novinar studentskog internet portala prom.com.hr. Područja interesa; cestovni i gradski promet, biciklistički promet te prometno planiranje i projektiranje.
Close