Zanima vas kako izgleda ovjes u vožnji teškog terenca? Pogledajte!

Foto: tfltruck.com

Svakodnevno vozimo automobile s jedne točke na drugu ne razmišljajući o stotinama stvari i procesa koji se događaju na samom vozilu. Od motora koji napravi oko 3000 okretaja u minuti, mjenjačke kutije, kočnica, ovjesa… Upravo ovo zadnje želimo prikazati u ovom videu. Na videu je Dodge Ram Power Wagon iz 2015 godine te se vozi po “terenu” odnosno, izvan asfalta. Na toj snimci će se jasno vidjeti koliko velike oscilacije trpi ovjes vozila (amortizeri, opruge, razni seleni i ležajevi, pneumatici, diferencijal i kočnice). Vjerojatno ćete i vi biti iznenađeni koliko i mi spoznajom koliko ovjes u vožnji “radi” odnosno, da se svaka neravnina na cesti prepoznaje kao oscilacija ovjesa.

Ovjes koji se može prilagoditi našim potrebama ili uvjetima na cesti zove se aktivan ovjes i danas ga imaju broja vozila u visokoj klasi, kao što su BMW serije 7 ili Audi A8

Upravo nam konstrukcija i značaje ovjesa određuju udobnost automobila. Hoće li on biti tvrd i neudoban, ali stabilan u zavojima ili će biti udoban i mekan, ali ne tako dobar za zavojite ceste određuju pojedine stvari u ovjesu. Danas postoje razne kombinacije gdje možete imati udoban automobil na putovanjima, ali pritiskom na tipku amortizeri postaju tvrđi i opruge se ukrute, te možete sa svojim nedavno udobnim vozilom otići na stazu i odvesti brze krugove kroz zavoje. Takav ovjes koji se može prilagoditi našim potrebama ili uvjetima na cesti zove se aktivan ovjes i danas ga imaju broja vozila u visokoj klasi, kao to su BMW serije 7 ili Audi A8, dok se mogu naći i u nižim klasama vozila, ali uz nadoplatu. U svakom slučaju, ovjes nas zajedno sa pneumaticima drži u kontaktu s kolnikom te je vrlo važno da su sve komponente ispravne i održavane te prilagođene našim potrebama. A kako izgleda ovjes u akciji kod Dodge Ram-a, pogledajte u videu:

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close