100 000km najsofisticiranijeg 3D transportnog sustava

Foto: www.uq.edu.auFoto: www.uq.edu.au

Wanis Kabbaj stručnjak je s bogatim iskustvom iz najvećih svjetskih kompanija iz područja autoindutrije, logistike i konzultanskog biznisa. Trenutno je angažiran u jednoj od najvećih logističkih multinalcionalnih kompnija. U svojem govoru na TED-u, Kabbaj vrlo inspirativno opisuje prometne izazove današnjice i predlaže potpuno novu percepciju transporta temeljenu na biomimikriji. I ne, nisu mravi. On navodi kako je najbolji primjer iz prirode na koji se možemo ugledati po pitanju prometa, upravo naš krvožilini sustav, odnosno adresira ga kao najsofisticiraniji 3D transportni sustav poznat čovjeku.

Kabbaj sadašnji prometni sustav opisuje kao sustav koji se za sada oslanja još uvijek uglavnom na dvije dimnenzije, posebno u gradovima gdje su prometna zagušenja osobnih vozila na cestama veliki ekonomski problem, posebno kada se u obzir uzme da u EU živi oko 359 miliona ljudi u gradovima, što čini približno 72% populacije čitave EU.

Foto: www.wired.com

Foto: www.wired.com

No sljedeći stupanj razvoja prometa, trebao bi se početi više orijentirati na razvoj kroz tri dimenzije u prostoru.  Kabbaj u svom govoru izlaže razne prometne novitete i koncepte koji bi se u budućnosti trebali integrirati i postati jedna cijelina, uspoređujući to s medijem poput krvi u našem organizmu,  iznosi mogući slučaj ustroja transportnih resursa koji bi se organizirali u nešto što bi se našlo na sredini između sustava osobnih vozila i masovnog javnog prijevoza. Vrlo zanimljiva je i teza kako će se sve većom autonomijom vozila u prometu, odnosno generalnom automatizijom prijevoznih sredstava, promet u cijelini izgledati sve više nalik fluidu. Dakle možda i paradoksalno, no po Kabbaju će viši stupanj robotizacije u prometu u globalu značiti i viši stupanj biomimikrije. U ovom slučaju bolje preslike krvožilnog sustava. Za potpuni pregled ovih inspirativnih ideja o prometu, pogledajte u videu.


Izvor: www.ted.com

O autoru

Alen Pavlić Ravšer
Student diplomskog studija inteligentnih transportnih sustava na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područja zanimanja: ITS, V2X komunikacija, kooperativni sustavi, ekološki održiva mobilnost, eMobilnost, upravljanje u incidentnim situacijama.
Close