Smart speed bumper – hrvatski pametni ležeći policajci

Izvor: http://signerspk.com

Uspornik prometa, poznatiji pod nazivom „ležeći policajaci“, naziv je za napravu ili prepreku koja se postavlja preko kolnika da bi se na tom mjestu primoralo vozače usporiti vožnju. Ukoliko brzinu ne smanje, na vozilu može dovesti do oštećenja gume ili primjerice do deformiranja naplatka. No, uspornici vrlo često ne služe svojoj primarnoj svrsi – smirivanju prometa te zaštiti pješaka od nesvjesnih vozača.

Stoga, u sklopu projekta kojeg je organizirao portal srednja.hr uz partnere Visoko učilište Algebra i Visoko učilište Effectus te prijatelje projekta Rimac Automobili i IN2, Božo Jovanović BartulovićIvan Pavlović i Frano Rajič, učenici Gimnazije iz Metkovića, predstavili su projekt Smart speed bumper. Dečki su osmislili pametne ležeće policajce koji ostaju spušteni ako na njih vozila dolaze propisanom brzinom no ako ju prekoračuje, uspornici se dižu.

Izvor: srednja.hr

Princip rada uspornika je da leži na oprugama i ima klinove koji zapravo podržavaju njegovu težinu. Radar smješten u blizini bilježi brzinu vozila koje mu prilazi i šalje informaciju hoće li ga spustiti pri prelasku vozila ili će ostati blokiran odnosno normalan ležeći policajac. Dio projekta je arduino ili mozak sustava koji sve to pokreće koji se s ostatkom elektronike nalazi u stupiću pored policajca. Taj sami mehanizam je pokriven slojem gume radi zaštite od vremenskih neprilika, vandalizma i prljavštine.

No, s obzirom da je promet složeno područje, postavlja se pitanje dali bi vozila hitne službe mogle nekako zaobići pravilo o brzini i dizanju uspornika ili bi ta vozila također podlijegala općim pravilima poput svih drugih? No, dečki su dali jasan odgovor – „Naš sustav je zamišljen da spašava živote jer samim time što bi komunicirao s vozilima hitnih službi, on bi im omogućavao i neometan prolaz. Veliki problem je kada hitna kola trebaju proći preko ležećeg policajca jer tipa da čovjek ima samo infuziju u ruci to je veliki problem te kola moraju dosta usporiti. Tako da tu sa svojim rješenjem štedimo minute, sekunde koje znače život.“

Dečki su počeli razrađivati projekt sa gradskim predstavnicima u Metkoviću stoga je moguće da će ubrzo ideja postati i stvarnost.

Inače, sličan takav sustav postoji u Španjolskoj a nadamo se uskoro i u Hrvatskoj.

Izvor: Srednja.hr

O autoru

Ivana Tomić
Studentica cestovnog prometa na Veleučilištu u Rijeci. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, upravljanje u incidentnim situacijama, prijevozna sredstva u cestovnom prometu, prometno planiranje te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close