Tehnologija u prometu za zaostale vozače

Foto: digitalhint.netFoto: digitalhint.net

Prom donosi zabavan, pomalo trivijalan, no ipak zanimljiv video u kojemu je obrađen problem šok valova i zagušenja, odnosno uzrok njihovih nastajanja. I dok se prometna struka itekako pozabavila tim problemom, i to tako da danas studenti pred ispite sanjaju šok valove i pripadajuće formule, u ovom videu je vrlo jasno i jednostavno opisan pravi uzrok i pravo rješenje problema šok valova i čekanja u prometnim zagušenjima. Uzrok je čovjek, a rješenje su robot, algoritmi i bežična komunikacija.

Iako vrlo pojednostavljeno, rješenje je daleko od nerealnog. Autonomna vozila zbilja će u nekim područjima smanjiti potrebu konvencionalnog upravljanja prometnim tokom, a zatim i negativnih posljedica koje se time generiraju. Koliko će pak uporaba autonomnih vozila imati negativnih posljedica, te kako rješavati njihove uzroke, posao je za inženjere. U međuvremenu, u videu možete pogledati kako bi to otprilike izgledala vozačka dominacija autonomnih vozila nad vozačima.

O autoru

Alen Pavlić Ravšer
Student diplomskog studija inteligentnih transportnih sustava na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područja zanimanja: ITS, V2X komunikacija, kooperativni sustavi, ekološki održiva mobilnost, eMobilnost, upravljanje u incidentnim situacijama.
Close