Rive – uređaj koji želi spriječiti tipkanje po mobitelu za vrijeme vožnje

Foto: vimeo.com

Danas je tipkanje u vožnji po mobitelu vrlo učestala pojava, pogotovo kod mladih. Problem je u tome što vozači ne shvaćaju koliko je to opasno. Ako vozite 50 km/h i samo na 5  sekundi skrenete pogled s ceste na mobitel, proći ćete 69.5 metara za to vrijeme. Ako vozite po autocesti 130 km/h, za 5 seknudi ćete proći 180 metara. 180 metara za 5 sekundi! 180 metara po cesti na kojima vi niste bili svjesni što se događalo oko vas te što je ispred vas kada dignete pogled.

Najbolji način za spriječiti tipkanje i razgovaranje na mobitel tijekom vožnje je onesposobiti mobitel. To je logika novog Kickstarter projekta “Rive”, a Rive je zapravo kombinacija hardwarea i softwarea koja obećava onemogućiti tipkati i voziti, ali vas i dalje čini povezanim sa mobilnim telefonom i svim što je važno. Cilj Rivea je zapravo potpuno isključiti vozača od mobitela za vrijeme vožnje, ali i smanjiti želju za posezanjem istog, tako da ga vozač ima vidljivog na komadnoj ploči automobila. Logika kojom se vodi ova nova tvrtka je to da će se vozač prije opustiti tako da vidi mobitel za vrijeme vožnje i ono što se događa s njim, nego da ga traži po pretincima, torbici i ostalo te time smanjuje pozornost u prometu, ali istovremeno, da nema mogućnost tipkanja.

Jedan zanimljiv podatak je taj da je tipkanje na mobitelu za vrijeme vožnje najveći uzrok prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama kod mladih u dobi od 16-24 godine u SAD-u te da je čak šest puta opasnije od vožnje pod utjecajem alkohola

Što je na kraju Rive? Prvo postoji hardware. Jednostavno uključimo jednu stranu u komandnu ploču, a druga strana koja nalikuje kopči se zakvači za mobitel. Ta kopča prekriva osnovne tipke na donjem dijelu mobitela tako da doslovno ne možete tipkati i otključati mobitel sve dok mobitel ne izvadite iz te kopče. Što se tiče softwarea, Rive aplikacija će se pobrinuti za sve vaše poruke i notifikacije, te na duljim putovanjima može poslati automatsku poruku koja će naglasiti da vozite i da ćete se javiti kasnije. Nakon što se zaustavite i isključite mobitel iz Rive-a, sve što ste propustili će vam biti dostupno na mobitelu. Naravno, mogućnost javljanja na pozive putem Bluetootha i dalje ostaje aktivna kao i GPS sustav i multimedija ukoliko je spojena s automobilom.

Naravno, danas već postoje brojne opcije koje vozači mog uzeti u obzir da ne tipkaju tokom vožnje, ali Rive nije zahtjevan, omogućuje upravljanje aplikacijama, ne zabranjuje pozive te ne traži GPS lokaciju vašeg vozila. Također, instalacija je vrlo jednostavna i brza što je zasigurno veliki plus. Ulagači na Kickstarteru su ovu ideju odlično podržali, a cijena u prednarudžbi je 100 dolara.

Što vi mislite, hoće li ovako neko riješenje zbilja držati vozača podalje od mobitela tokom vožnje ili onaj koji tipka će uvijek naći načina za to bez obzira na propise i moguće posljedice? Jedan zanimljiv podatak je taj da je tipkanje na mobitelu za vrijeme vožnje najveći uzrok prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama kod mladih kod 16-24 godine u SAD-u i da je čak šest puta opasnije od vožnje pod utjecajem alkohola! To je vrlo alarmantan podatak te svako riješenje da se sigurnost u prometu poveća je odlična investicija. Nadajmo se da će ovaj projekt zaživjeti, te ukoliko vas zanima nešto više o ovom projektu, pogledajte video:

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close