Kuehne + Nagel počinje ispisivati razine CO2 emisija na svoje račune

Vodeća špediterska i logistička tvrtka iz Švicarske, Kuehne + Nagel, prije nekoliko dana je najavila kako počinje na sve svoje račune ispisivati razinu emisija ugljikovog dioksida (CO2) koju uzrokuje slanje prekomorskih i prekooceanskih pošiljaka. Ovim potezom smišljen je način kojim se korisnicima pomaže efikasnije upravljati razinama ispuštanja štetnog plina, a koji su vezani za prijevozne operacije.

Kuehne + Nagel je prva logistička tvrtka koja na svoje račune tiska podatke o emisiji štetnih plinova.

Velik broj pomorskih kompanija koristi CO2 kalkulatore za mjerenje razine ugljikovog dioksida ispuštenog u atmosferu. Kuehne + Nagel je svoj interni CO2 kalkulator pametno iskoristio za povlačenje podataka kojima se može odrediti razina emisija plina generiranih uslugama prijevoza punih (FCL – Full Container Load) i zbirnih (LTL – Less than Container Load) kontejnera od-vrata-do-vrata.

Izvor: Kuehne + Nagel

Izvor: Kuehne + Nagel

„Cilj nam je povećati vidljivost i usmjeriti pažnju na utjecaj koji transportni lanac ima na okoliš.To će nam pospješiti procese donošenja odluka vezanih za ispuštanje CO2 u atmosferu.“ – Otto Schacht, član upravnog odbora u Kuehne + Nagelu.

Također, kreiraju se podaci o emisijama od-luke-do-luke koji su izračunati preko Clean Cargo radne grupe, čije pomorske linije obuhvaćaju 87% globalnih kretanja kontejnera.


Izvor: dcvelocity.com

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close