2. Civinet Forum u Rijeci

Izvor: www.odraz.hr

ODRAZ, kao Tajništvo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE održao je 2. CIVINET Forum 9. lipnja u Rijeci. Tema Foruma bila je “Planiranje i upravljanje održivim prometom – planovi, projekti i realizacije”. Forum je posvećen 11. Globalnom cilju održivog razvoja: Održivi gradovi i zajednice.

Izvor: obrada autora

Na ovogodišnjem forumu razmijenila su se razna iskustva i primjeri planiranja u gradovima. Predavanje je započeo dr. Aljaž Plevnik iz Urbanističkoga instituta Slovenije. Naime, dr. Aljaž je ukazao na važnost SUMP plana u prometnom planiranju te je istaknuo kako je potrebno započeti planiranje u lokalnim zajednicama kako bi se uvidjele promjene u regionalnim sredinama.

Plan održive urbane mobilnosti – SUMP grada Siska predstavili su prof.dr.sc. Davor Brčić i  dr.sc. Marko Slavulj sa Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu. Tijekom prezentacije ukazali su kako će se održivim planiranjem prometa unaprijediti kvalitetu života stanovništva grada Siska ali i riješiti prometni problemi. Projekt je koštao oko 170 000 eura te je za njegove potrebe provedeno preko 1022 ankete.

Projekt “Celostna prometna strategija Ljubljane do 2027 godine” predstavio je Vlado Babić gdje je prezentirao sve prednosti shared space-a u gradu Ljubljani.

Izvor: obrada autora

U nastavku su bili prezentirani održivi primjeri iz Rijeke gdje je prezentirana primjerna energetski učinkovitih vozila u radu KD Čistoće Rijeka te poduzetnički projekt razvojne agencije Porin d.o.o Rijeka – elektrifikacija automobila kao doprinos održivoj mobilnosti.

Vrlo zanimljivo predavanje održao je dr. Slaven M. Tica sa Saobraćajnoga fakulteta u Beogradu. Naime, u sklopu prezentacije predstavio je aplikacije namijenjene studentima i učenicima kako bi ih potaknuli da koriste održive načine prijevoza. Prezentirani su i planovi održive mobilnosti u Beogradu.

Također, vrlo zanimljiva i poučna predavanja održali su: Nextbike sustav javnih bicikala, Ana Delipar, Polona Andrejčić Mušič, Bratislav Poprašić, Dražen Vrhovski, Jelena Nikolić te Karla Danilović.

Nakon predavanja sudionici su mogli posjetiti gradski prometni centar te lučki kontrolni centar u Rijeci.

O autoru

Ivana Tomić
Studentica cestovnog prometa na Veleučilištu u Rijeci. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, upravljanje u incidentnim situacijama, prijevozna sredstva u cestovnom prometu, prometno planiranje te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close