Ušteda goriva teretnih vozila režimom eko vožnje

Ilustracija/Izvor: pixabay.com

Eko vožnja je moderan i inteligentan stil vožnje koji, ukoliko se aktivno primjenjuje, može znatno doprinijeti smanjenju potrošnje goriva i negativnog utjecaja čovjeka na okoliš, uz istovremeno povećanje sigurnosti i ugodnosti vožnje.

Uštede na malim gradskim automobilima su male, ali nisu zanemarive, ali kada eko vožnju primijenimo na velika teretna vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 t uštede su značajnije.

Eko vožnja se temelji na tehnici vožnje tj. na uputama i pravilima koja se koriste prilikom vožnje.

Pravila koja garantiraju manju potrošnju su: pratiti tok prometa, održavati konstantnu brzinu pri niskom broju okretaja, što prije prebacivanje u viši stupanja prijenosa pri povoljnom broju okretaja, redovito provjeravanje tlak u gumama, gasiti nepotrebne uređaje i ukloniti nepotreban teret…

U ovom članku, ćemo skrenuti pozornost na nekoliko najvažnijih stvari vezanih za eko vožnju, a to su:

  1. Praćenje toka prometa

Praćenje toka prometa podrazumijeva umjereno i uglađeno ubrzavanje bez nepotrebnog dovođenja motora do povećanog broja okretaja, pravovremeno oduzimanje papučice gasa, prebacivanje brzine u nižu kako bi omogućili motorno kočenje. Potrošnja goriva kod teretnih vozila koja se kreću unutar grada je značajna zbog učestalih pješačkih prijelaza, semafora i sl.

Moderna teretna vozila kao npr. SCANIA imaju GPS-a s kartama koji osim standardne navigacije uključuju i praćenje visinske razlike ceste, te sustav upozorava vozača čeka li ga uzbrdica ili nizbrdica kako bi se vozaču olakšalo praćenje prometa i kako bi na vrijeme mogao reagirati u skladu s pravilima eko vožnje na uvjete na cesti.

Kod kamiona s automatskim mjenjačem, pomoću tempomata i GPS-a, vozilo samo odabire povoljan stupanj prijenosa za uzbrdicu odnosno nizbrdicu.

  1. Održavanje konstantne brzine pri niskom broju okretaja

Održavanje konstantne brzine bez naglih ubrzavanja ili usporavanja čini najveći faktor kod uštede goriva. Brojne tehnologije u današnje vrijeme omogućuju konstantno održavanje brzine uz brojne sigurnosne sustave. Tempomat kad dio standardne opreme gotovo svakog modernog vozila omogućuje održavanje konstantne brzine ali i veći komfor vozača. Vožnju konstantnom brzinom karakterizira vožnja pri konstantnom broju okretaja motora, te tako olakšavajući rad motoru, omogućavajući štednju goriva i štednju kočnog sustava.

  1. Prebacivanje u viši stupanj prijenosa

Prebacivanje u viši stupanj prijenosa radi ostvarenja manjeg broja okretaja pri što većoj brzini dovodi do značajne uštede goriva. Novija vozila imaju sustave koji upozoravaju vozača na potrebu mijenjanja stupnja prijenosa. Česti problem u gradskoj vožnji je nepotrebno držanje vozila u većem broju okretaja, što osim na povećanju potrošnju goriva ima i značajan utjecaj na vijek trajanja motora vozila.

Primjer prikaza potrošnje goriva i promjene u viši stupanj prijenosa/Autor: Željka Milivojević

  1. Pravilan tlak u gumama

Gume s talkom manjim od propisanog povećavanju potrošnju i do 6% jer se povećava otpor kotrljanja, dok previsoki tlak u gumama ima negativan efekt na upravljanje vozilom.

  1. Gašenje nepotrebnih uređaja

Današnji automobili kako i teretna vozila imaju mnogo električnih potrošača koji svoju struju za rad dobivaju preko alternatora ili akumulatora koji direktno opterećuju motor prilikom rada i samim time povećavanju potrošnju goriva. Neki od tih uređaja su klima, radio, grijanje sjedala i dr.

Kako bi se što više profesionalnih vozača educirali o eko-vožnji, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je 2013. godine ostvario suradnju s ORYX grupom na projektu „Trening eko vožnje“, koja je rezultirala sa 170 provedenih treninga i uštedama od 8-18%.

Osim uštede goriva eko vožnjom se povećava i sigurnost prometa. Zato vozite ekološki i sigurno!

Close