TalkTalk žrtva cyber napada

Britanski telekomunikacijski operater TalkTalk žrtva je cyber napada zbog kojeg su se u opasnosti našli podaci 4 milijuna njihovih korisnika. Osim imena i prezimena, datuma rođenja, adresa stanovanja, e-mail adresa, brojeva telefona i informacija o TalkTalk korisničkim računima, na udaru su se našli i podaci o kreditnim karticama.

Stručnjaci u TalkTalku nisu specificirali koji su podaci točno otuđeni, no naveli su kojim su sustavima uspjeli pristupiti zasad nepoznati napadači te da neki od tih sustava uopće nisu bili kriptirani. Ovaj napad istražuje posebna jedinica londonske Metropolitanske policije koja se bavi računalnim kriminalitetom (Metropolitan Police Cyber Crime Unit), no istraga se zasad nalazi u početnoj fazi.

Hacker stealing data from computer

Cyber napadi sve su češći, a podaci koje napadači prikupljaju sve osjetljiviji. Čak i ako napadači podatke ne zloupotrijebe, kompanija će se nakon napada teško oporaviti. Zasigurno će izgubiti povjerenje mnogih korisnika, osobito zbog toga što podaci nisu bili kriptirani. Više o napadu možete pročitati na ovoj poveznici.


Preneseno sa: bug.hr/ Fotografije: bug.hr/ poslovni.hr

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close