Znate li čemu služi “poluga” na retrovizoru?

Izvor: www.kurir.rs

Neki vozači polugu na retrovizoru uredno koriste za vješanje raznih ukrasa u automobilu. No, jeste li se zapitali dali je to stvarno namijenjeno vješanju ukrasa? Odgovor je ne! To je poluga za dan/noć vožnju, odnosno služi za zaštitu vozača od toga da ga noću zaslijepe svjetla vozila koji se nalazi iza njega.

Izvor: likaclub.eu

Ako ste ju probali koristiti po danu, najčešće ste samo primijetili da odjednom skoro ništa ne vidite u retrovizoru, ili da gledate u krov automobila. No, ako ste ju iskoristili po noći, dok vam je u retrovizor bliještalo dugo svjetlo automobila iza vas, vjerojatno ste shvatili njenu svrhu.

Stručnjaci objašnjavaju što se zapravo dešava: “Prilikom noćne vožnje može se desiti da vas zaslijepe jaka svjetla vozila koje dolazi ili vozi iza vas. Na donjem dijelu retrovizora je poluga koju gurnete ili povučete. Ogledalo se pomakne prema dolje ili gore i gotovo 96% se smanjuje intenzitet svjetla u retrovizoru. Vratite polugu u početni položaj i ogledalo će se pomaknuti u identičan položaj.”

Dodaju kako se i unutarnji i vanjski retrovizori namještaju tek nakon što je vozačevo sjedalo u položaju koji je najugodniji za vožnju. Također, kada namještate unutarnje ogledalo, dobro pazite da ga ne zamrljate prstima i održavajte ga čistim kako bi vidljivost bila najbolja moguća. Upravo taj retrovizor prikazuje objekte najrealnije.

Podsjećamo vas da – vanjski lijevi retrovizor pokazuje objekte udaljenije nego što jesu. Vanjski desni retrovizor pokazuje objekte još udaljenije nego što to pokazuje vanjski lijevi retrovizor.

U novijim automobilima ili starijim automobilima više klase, retrovizor umjesto prizmatičnog klina ima fotoreceptore koji detektiraju količinu svjetlosti koja dopire u ogledalo, no kada svjetlost pređe određenu razinu, aktivira se elektrokromatski sustav, koji pod prisustvom napona zatamnjuje staklo, tj. čini ga manje refleksivnim.

O autoru

Ivana Tomić
Studentica cestovnog prometa na Veleučilištu u Rijeci. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, upravljanje u incidentnim situacijama, prijevozna sredstva u cestovnom prometu, prometno planiranje te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close